Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
22. travnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

kolumna Cjepivo protiv cijepljenja

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2017. u 16:29 2017-02-27T16:29:30+01:00

Kako je krenulo, uskoro bi roditelje i djecu ispred pedijatrijskih ordinacija mogle sačekivati i molitvene zajednice s transparentima protiv bezbožničke i protunarodne pošasti cijepljenja. A možda netko uskoro izmisli i nekakvo cjepivo protiv vakcinacije

Zemlja je ravna ploča smještena pod kupolom od leda i stakla – jedna je dežurnih »istina« koju možete pročitati na onim turbointeligentnim portalima za ljubitelje teorija zavjere.

Kao što na istim web-adresama možete pronaći i »istine« o medicini koja se urotila protiv mladeži: »Pitam se da li će neki od dječaka cijepljenih protiv humanog papiloma virusa potom htjeti postati svećenik ili redovnik? Da li će se neka od vakciniranih djevojčica nakon toga odlučiti postati redovnicom? Da li će oni vakcinirani, ako se ožene, reći svome supružniku da su se prije braka vakcinirali jer su se opredijelili za predbračne heteroseksualne ili homoseksualne odnose?«

Ili o zdravstvu koje se urotilo protiv djece: »Cijepljenje umanjuje kvocijent inteligencije, te doprinosi širenju očiglednih mentalnih poremećaja i neuroloških bolesti – od encefalitisa, retardacije, paralize izazvane meningitisom, lupusa, epilepsije, hiperaktivnosti, autizma, sljepila, gluhoće, Guillain-Barréova sindroma… pa do tumora mozga.«

Takve konspirativne »istine« o organiziranom trovanju čovječanstva pomoću cjepiva nerijetko potpisuju isti oni sveznadari koji vas uvjeravaju da Zemlja nije okrugla, već da je to jedna od brojnih podvala »kriminalne judeo znanosti«. Ali ne rastu te »istine« samo po portalima, već ih možete čuti i na HRT-u, gdje je prošloga tjedna jedan liječnik obiteljske medicine iskoristio prigodu da pučanstvu priopći kako »cijepljenje djece uzrokuje pad kvocijenta inteligencije, a u nekim slučajevima i autizam«, te da je taj problem »najočitiji u Sjedinjenim Američkim Državama«.

Taj dubrovački liječnik, dr. Niko Visković, tvrdi kako i među članovima svoje šire obitelji može detektirati 18 osoba kod kojih su tokom posljednjih 50 godina zabilježene određene neurološke poteškoće koje se mogu povezati s cijepljenjem, te kako je u liječničkoj praksi imao smrtnih slučajeva i težih oboljenja koja se također mogu pripisati cijepljenju. Stoga nije dopustio ni cijepljenje vlastite kćeri, kao što ni ona nije cijepila dvoje njegovih unučadi.

Dr. Viskoviću je problematičan i sam smisao cijepljenja, jer – po njegovu mišljenju – »zdravu djecu cijepimo zato da ne bi postala bolesna, odnosno da bi bila zdravija, a zapravo ih činimo bolesnijima i podložnima bolesti«. Nipošto se, veli on, ne bi smjele cijepiti bebe, posebice ne injekcijama i preparatima za koje ne znamo što sve sadržavaju, jer se takvim sustavom cijepljenja stvara više štete nego koristi.

Odgovorio mu je dr. Bernard Kaić, epidemiolog iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, objasnivši kako se injekcijom daju samo ona cjepiva kod kojih nikakav drugi način primjene nije djelotvoran, te odbacivši tvrdnje kako se cijepljenja vrše preparatima u kojima ima nepoznatih ili zatajenih sastojaka. Baš naprotiv – tvrdi on na portalu Index.hr – ozbiljno se provjerava sadržaj cjepiva i nitko naslijepo ne vjeruje kontrolama koje je proveo proizvođač.

Obiteljskim liječnicima koji, poput ovog dubrovačkog, na temelju nedokazanih pretpostavki i teorija zavjere za koje postoji niz dokaza da nisu točne, roditeljima sugeriraju da ne cijepe djecu, zagrebački bi epidemiolog uzeo licencu za samostalan rad, uputio ih na edukaciju i ne bi im dopustio da rade s pacijentima dok ne polože sve ispite. Jer – kaže dr. Kaić – očigledno nisu naučili ono što su trebali, pa tako i ne znaju ono što bi morali znati.

Na važnost edukacije upozorava i izraelski pedijatar Ron Dagan, koji je ovih dana gostovao u Zagrebu. U njegovoj zemlji – za razliku od Hrvatske – cijepljenje nije obavezno, ali je stopa procijepljenosti, upravo zahvaljujući edukaciji, vrlo visoka. Baš kao i u razvijenim europskim zemljama poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije ili skandinavskih zemalja, gdje vakcinacija također nije proglašena zakonskom obavezom. Ali svejedno funkcionira, unatoč kampanjama antivakcinacijskih skupina koje se provode već desetljećima i koje su dodatno intenzivirane otkako su ljudi zdravstvene savjete počeli tražiti u non-stop otvorenim ordinacijama dr. Interneta.

Dr. Dagan, naravno, ne negira da se pri cijepljenju mogu dogoditi i neželjene nuspojave, ali one su neusporedivo manje nego što bi bile posljedice znatnijeg izbjegavanja cjepiva. Nije to utješno za djecu i odrasle kod kojih cjepivo izazove ozbiljnu bolest ili bilo kakve zdravstvene komplikacije, ali izraelski liječnik se zalaže za provođenje principa društvene solidarnosti. Ako pristajanjem na cijepljenje štitite na samo sebe nego i ostale – objašnjava dr. Dagan – tada je normalno da vam u slučaju bilo kakvih problema prouzročenih cjepivom slijedi nužna kompenzacija, budući da ste se žrtvovali za društvo.

U Hrvatskoj antivakcinacijski pokret jača bez ikakve primisli na odgovornost, pozivajući se često i na senzacionalističke tvrdnje o cijepljenju kojim se izazivaju raznorazne bolesti, unatoč tome što su znanstvenici u više navrata opovrgnuli utemeljenost takvih »istina«. Tako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji dosegnuta do sada najniža stopa cijepljenosti od 81 posto, što je za 15 postotaka niže od nacionalnog prosjeka.

Kako je krenulo, uskoro bi roditelje i djecu ispred pedijatrijskih ordinacija mogle sačekivati i molitvene zajednice s transparentima protiv bezbožničke i protunarodne pošasti cijepljenja. A možda i neki od sveznadarskih vračeva sa »Zemlje kao ravne ploče« uskoro izmisli kakvo cjepivo protiv vakcinacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš