Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Kolumna Predraga Lucića

kolumna Blažena Marijana i Hrvatska beljačka stranka

Marijana Petir / Foto Darko JELINEK
Marijana Petir / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 3. listopad 2016. u 23:45 2016-10-03T23:45:01+02:00

Marijana Petir se u napadu kršćanske skromnosti usporedila s blaženim Alojzijem Stepincem. I suzdržala se da svoje progonitelje iz Hrvatske seljačke stranke ne pošalje tamo gdje im je mjesto. A mjesto im je u Hrvatskoj beljačkoj stranci, kako već neki nazivaju HSS pod Beljakovim vodstvom…

Evo nam se i Marijana Petir, europska parlamentarka iz Hrvatske seljačke stranke, u najnovijem napadu kršćanske skromnosti blagoizvoljela usporediti s blaženim Alojzijem Stepincem. E pa neka je! A zašto i ne bi?!

Znamo kojim se časnim i zahtjevnim poslom bavi Marijana Petir, a znamo – Bogu hvala – i to da pripadnici njezina ceha u zemlji Hrvatskoj vole da se na njih gleda kao da su nam poslani s nebesa, na koja će se ponovo uznijeti dočim odrade nekoliko mandata u ovoj Dolini suza.

Sjećamo se kako je prošlomilenijskom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu godilo da ga se javno naziva Mojsijem koji je hrvatski narod izveo iz ropstva egipatskog. I sjećamo se kako su ga takvi izljevi laskavosti nadahnjivali i hrabrili da samoga sebe usporedi s Isusom Kristom, kojega je – kako nas je novokomponirani Bogočovjek iz Velikog Trgovišća znao podsjetiti – "jedan od trinaest apostola izdao, a drugi zatajio".

A vidimo i kako našem bogolikom suvremeniku i saborskom zastupniku Željku Glasnoviću danas prija kada u fejsbučkom Evanđelju po Dikanu pročita vjeronaučnu istinu o sebi kao "čovjeku koji je s neba sišao u zadnji čas" kako bi "Hrvatekima u ovoj već sto godina ugnjetavanoj zemlji govorio istinu hrabro kao Isus Krist".

Uočavamo, naravno, i da je jedina teološka razlika između Isusa Tuđmana i Krista Glasnovića u tome što je onaj prvi sebi pribrojio jednog apostola više nego što ih je bilo u svetim knjigama, dok se ovaj drugi, ovaj najnoviji Nazarenac u Hrvata – ako je vjerovati njegovu hagiografu Josipu Dikanu Radeljaku – zemljom potuca "nažalost bez ijednog apostola".

Pa ako u vazda vjernoj i turbokatoličkoj zemlji Hrvatskoj političar može biti proglašen Isusom Kristom zato što propovijeda da se na studente udari pendrecima i suzavcem, a kao najpoželjniji oblik iskazivanja kršćanskoga milosrđa i kao najzdraviju duhovnu hranu zagovara čizmu u zube, zašto bi sada Marijani Petir itko zamjerio što je samu sebe smjestila uz bok blaženoga kardinala Stepinca?!

"Presuđeno mi je bez da me se saslušalo, na isti način kao što je presuđeno kardinalu Stepincu!" – kazala je blažena Marijana nakon što je Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke većinom glasova odbacilo njezinu žalbu na odluku o suspenziji koja je donesena pod optužbom da je opstruirala prijevremene parlamentarne izbore.

"Ne bojim se ja prijekoga suda. Cijeloj hrvatskoj javnosti je jasno da sam udaljena nakon što sam najavila kandidaturu za predsjednicu HSS-a. Riječ je o čistoj političkoj eliminaciji i Beljak je pokazao dozu kukavičluka. Naši lideri nikad nisu bili kukavice, bili su spremni dati i vlastiti život za HSS i državu. Strah nije odlika lidera. Boje se moje kandidature, jer znaju da bi ih pobijedila. Članovi znaju da sam ja HSS, a ne oni!" hrabro je suspendirana članica Glavnog odbora i Predsjedništva HSS-a odgovorila svojim progoniteljima.

No, oni najvjerojatnije nisu shvatili da im Marijana Petir poručuje isto što je i kardinal Stepinac poručio komunističkim moćnicima. Ali ako HSS-ovim liderima dragi Bog prosvijetli pamet, možda će jednoga dana u njezinim riječima prepoznati odjek one glasovite blaženikove rečenice: "Bio bih ništarija kad ne bih osjetio bilo svoga hrvatskoga naroda." I tada će im postati jasno da bi Marijana Petir bila ništarija ravna njima kada ne bi osjetila bilo svoga hrvatskog seljačkog članstva.

Osjećajući to bilo, europarlamentarka iz Mustafine Klade nastavlja javno ispovijedati vjeru u to da je ona osobno Hrvatska seljačka stranka, a da su oni koji su je suspendirali ovodobne inkarnacije Staljina i Tita. I da, prema tome, nemaju nikakvih dodirnih točaka s HSS-om.

Pristojna i smjerna, kakva već jest, i izrugivanju nesklona Marijana Petir nije podlegla iskušenju da i Krešu Beljaka i njegove poslušnike pošalje tamo gdje im je mjesto. A mjesto im je u Hrvatskoj beljačkoj stranci, kako već neki nazivaju HSS pod Beljakovim vodstvom!

Dobro je da se Marijana Petir suzdržala od slanja dotičnih u istu, jer možda bi se netko od tih beljaka osjetio pozvanim da suspendiranu stranačku kolegicu zauzvrat pošalje ravno u – Hrvatsku demokratsku zajednicu.

U onu, dakle, stranku čiji je odvjetnik Vladimir Terešak na suđenju za Fimi-mediju izvalio da joj se u demokratskoj Hrvatskoj sudi kao što se blaženom kardinalu Alojziju Stepincu sudilo u komunističkoj Jugoslaviji.

U stranku gdje bi Marijana Petir svoj osjećaj blaženstva i stepinstva dijelila s još 220 tisuća članova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.