Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. listopada 2019.
Trafika Predraga Lucića

Blagoslov, luzer i "Mauzer"

Foto AP
Foto AP
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2011. u 17:19 2011-02-24T17:19:29+01:00

Zar je moguće da je haško tamnovanje do te mjere izmijenilo generala Antu Gotovinu da on – nekoć avanturist, bonvivan i vjetrogonja – više ne može zamisliti ni svoj život na slobodi bez povlačenja po sudovima, s jedinom razlikom što će sudnice ubuduće obilaziti u svojstvu privatnog tužitelja?

Blagoslovio ga Svemogući Bog, Otac, Sin i Duh Sveti. Amen. Olakšao mu patnje njegove i milost mu udijelio Svoju. Živce mu prenapregnute opustio i blagošću ga te strpljenjem nadahnuo. Osnažio ga u vjeri u pravednost Božjega Suda i nevažnim mu učinio sve sudove zemaljske. Pamet mu prosvijetlio kad god je tama zakriliti krene. I od malodušja ga zaštitio kad god mu se učini da na knjige i kazališne predstave ne može odgovoriti mudrije no što ga njegov fiškal savjetuje. Dokazao mu Bog da je tužakanje po sudovima zemaljskim nedostojno takvoga junaka. I poučio ga da – kad je već, milošću Njegovom, slikarskom tehnikom ovladao – s jednakim uspjehom može ovladati i meštrijom književnom i meštrijom kazališnom, pa knjigama na knjige uzvraćati i predstavama na predstave.    

Antu Gotovinu te privatno-tužiteljske pakosti možda ne bi spopadale da su mu u hašku tamnicu blagovremeno dostavljene čudesne moći blaženog Alojzija Stepinca

Blagoslovio ga Svemogući Bog, Otac, Sin i Duh Sveti. Amen. Jer nakon što je tužio Ivicu Đikića, Davora Krilu i Borisa Pavelića zato što su napisali knjigu o njemu, i poduzeće Novi Liber zato što je tu knjigu objavilo, sada se, evo, sprema tužiti i Zagrebačko kazalište mladih i autore predstave »Mauzer« u kojoj se koriste dijelovi tog libra. A budući da je u toj predstavi svaki gledatelj tretiran kao sudionik, tužba bi se mogla proširiti na sve punoljetne osobe kojima se dokaže da su kupili kartu za »Mauzer« Boruta Šeparovića. 

Zar je moguće da je haško tamnovanje do te mjere izmijenilo generala Antu Gotovinu da on – nekoć avanturist, bonvivan i vjetrogonja – više ne može zamisliti ni svoj život na slobodi bez povlačenja po sudovima, s jedinom razlikom što će sudnice ubuduće obilaziti u svojstvu privatnog tužitelja? Zar je moguće da će frajer koji je pio najbolje konjake sa Sergeom Gainsbourgom sada trošiti svoje vrijeme i svoj novac da nekakvom Luki Misetichu plaća Pago od jagode dok mu ovaj nadugo i naširoko objašnjava kako će se »na sljedečoum roučištu napiti karvi onoum Dejvoru Krajliju i espešli onoum, onoum Bourisu Dejvidouiču ili Boratu Šeparouiču ili uodafak hiz bladi nejm iz«? 

Antu Gotovinu te privatno-tužiteljske pakosti možda ne bi spopadale da su mu u hašku tamnicu blagovremeno dostavljene čudesne moći blaženog Alojzija Stepinca, iste one što mu ih je po pakoštanskim općinarima još prije četiri mjeseca poslao don Ivan Turić. 

Danas je taj zabiokovski župnik – kako kaže u Slobodnoj Dalmaciji – žalostan, tužan i razočaran što njegov osobno blagoslovljeni relikvijar s komadićem košulje u kojoj je umro krašićki blaženik ne samo da nije uručen Gotovini, nego još uvijek skuplja prašinu u ladici pakoštanskog načelnika. A načelnik kao načelnik, »ne zna kako je do ovoga došlo«, on je, eto, »mislio da će netko od Gotovinine rodbine doći po to«, nema veze, on će, evo, »što prije kontaktirati s Dunjom i predati joj relikviju«, jer ona, znate, »često ide u Haag«. 

I tako bi davno upućeni blagoslov skupa s relikvijarom najzad mogao stići do generala Gotovine. A njemu valjda neće smetati što mu taj blagoslov šalje svećenik koji je s oltara zahvaljivao Bogu na uslišanoj molitvi da nas napokon gule i pljačkaju hrvatski lopovi. Jer za to smo se, Bogu hvala, i borili.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.