Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
19. siječnja 2019.
Komentar Predraga Lucića

kolumna Biskupsko slovo o "jasenovačkim logorima"

Foto Denis LOVROVIĆ
Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2016. u 21:23 2016-10-17T21:23:02+02:00

Pozvali su biskupi da se "u skladu s najboljim suvremenim znanstvenim metodama i kulturološkim pristupima rasvijetli istina o jasenovačkim logorima, kao i događaji i stradanja nakon Drugoga svjetskoga rata". Preporučuju li »znanstvenu metodologiju« kakva se već godinama nudi sa stranica Glasa Koncila?

Baš me zanima koje će se to »mjerodavne hrvatske ustanove« i koja će se to »hrvatska država općenito« prepoznati u subotnjoj poruci hrvatskih biskupa, upućenoj nakon završetka 53. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije.

Jer na tu poruku još nije reagirala niti jedna »mjerodavna hrvatska ustanova«, pa tako ni »hrvatska država općenito«. Iako je biskupski plenum i ponašanje ustanova i ponašanje države kao takve proglasio »neprihvatljivim i štetnim«.

Nitko se, dakle, barem za sada, ne prepoznaje među prozvanim štetočinama koje su svojim neprihvatljivim ponašanjem i odnosom »prema žrtvama komunističkoga režima, posebice kada se radi o masovnim grobištima i ostacima stradalnika, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama, osobito u Republici Sloveniji« izazvale pravednički gnjev hrvatskih biskupa.

Znamo da su se prije nekoliko dana i Slovenci u Republici Sloveniji čudom čudili kako to da se nitko od predstavnika mjerodavnih hrvatskih institucija i hrvatske države općenito nije pojavio u Hudoj jami, gdje je – sedam godina nakon otkrića masovne grobnice s konca Drugog svjetskog rata – započeo prijenos posmrtnih ostataka 726 slovenskih i hrvatskih vojnika i civila, pronađenih u rudarskom oknu Barbara, na mariborsko groblje Dobrava.

Zemne ostatke žrtava stravičnog zločina što su ga ratni pobjednici 1945. počinili nad bjelogardejcima, domobranima i civilima, došao je ispratiti slovenski državni vrh predvođen predsjednikom Borutom Pahorom, a crkveni obred predvodio je celjski biskup Stanislav Lipovšek.

U ime mjerodavnih hrvatskih institucija i hrvatske države općenito nije došao nitko: ni predsjednica ni tehnički premijer ni tehnički ministar bilo čega, pa tako ni kulture. Ali nije viđen ni izaslanik one hrvatske institucije koja je svima ostalima nabila na nos »štetno i neprihvatljivo ponašanje prema žrtvama komunističkoga režima, posebice kada se radi o masovnim grobištima i ostacima stradalnika«.

Pogrebni obred u Hudoj jami hrvatskim biskupima očigledno nije bio toliko važan da bi mu netko od njih prisustvovao. Važnije je bilo sročiti priopćenje o »neprimjerenom odnosu prema prošlosti koji se onda odražava u našoj sadašnjosti« uz pojašnjenje da se »ta neprimjerenost tiče odnosa prema žrtvama u jasenovačkim logorima, prema žrtvama komunističke diktature te žrtvama u Domovinskome ratu«.

Važnije im je bilo naglasiti kako se "u zadnje vrijeme sve očitije nastoji s manipuliranjem okolnosti i broja žrtava u Drugome svjetskom ratu, osobito u iznošenju neistina i neutemeljenih tvrdnja gledom na logor u Jasenovcu". I dovesti u vezu "nadograđivanje poznatih velikosrpskih mitova" sa "zanemarivanjem stradanja hrvatskoga stanovništva u Domovinskom ratu i uništavanjem imovine, među kojom je osobito bolno razaranje kulturnih i duhovnih dobara, te nedovoljnim uvažavanjem uloge hrvatskih branitelja u ostvarenju slobode i nezavisnosti".

Što bi tu trebale napraviti "mjerodavne hrvatske institucije", a što "hrvatska država općenito"? Biskupi ih pozivaju da svoje "štetno i neprihvatljivo ponašanje" prekinu tako što će uložiti »potreban napor, kako bi se – na transparentan način, a to znači, u skladu s najboljim suvremenim znanstvenim metodama i kulturološkim pristupima – rasvijetlila istina o jasenovačkim logorima, kao i događaji i stradanja nakon Drugoga svjetskoga rata«.

O koliko "jasenovačkih logora" treba rasvijetliti istinu? Biskupi to, naravno, izrijekom ne kažu, ali nije teško dokučiti da se tražena brojka može iščitati iz naziva Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac pod vodstvom Stjepana Razuma. I da pod »najboljim suvremenim znanstvenim metodama i kulturološkim pristupima« podrazumijevaju uobičajenu metodologiju negiranja ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu kao zloglasnog stratišta za Židove, Srbe, Rome i antifašistički nastrojene Hrvate. Metodologiju čiji se "znanstveni rezultati" već godinama prezentiraju na stranicama Glasa Koncila, uz povremeno pozivanje na "kulturološke pristupe" kakve njeguju najpoznatiji njemački osporavatelji Holokausta i stvarnoga karaktera nacističkih tvornica smrti, s posebnim naglaskom na onu u Auschwitzu.

Vjerodostojniji bi hrvatski biskupi bili u svojim opravdanim kritikama srpskih mitomana koji iz niskih šovenskih i politikantskih pobuda pumpaju broj žrtava u Jasenovcu, kada bi i hrvatskim proizvođačima mitova o »sabirnom logoru« gdje »nije bilo masovnih ubojstava« nego operetnih priredbi, rekli što ih spada.

Jučer smo od dubrovačkoga biskupa Mate Uzinića, povodom manipulacija brojem žrtava, mogli čuti sljedeće: "Niti su narodi zločinački niti žrtve. Svi smo imali i svoje zločince i svoje žrtve. Trebali bismo rasvijetliti stranice prošlosti ne gledajući samo svoju žrtvu i tuđe zločine, nego pokušati i među svojima prepoznati one koji su činili zločine i izgraditi, početi graditi jedan novi, zajednički i bolji svijet."

Kazao je to msgr. Uzinić u emisiji "Točka na tjedan" na N1 televiziji, dan nakon objavljivanja poruke s plenarnog zasjedanja HBK. A sam Bog će znati zašto skupna izjava hrvatskih biskupa nije ni nalik ovoj njegovoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka