Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
Komentar Predraga Lucića

kolumna Bezdušne prijetnje za Dušni dan

Foto Hrvoje JELAVIĆ/PIXSELL
Foto Hrvoje JELAVIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2016. u 20:57 2016-11-02T20:57:02+01:00

Uprava Gradskoga groblja u Kninu izlijepila je po grobovima "obavijesti" u kojima se ta grobna mjesta proglašavaju napuštenima, te stoga mogu biti dodijeljena novim korisnicima. Izbor grobova koji su uoči Dušnoga dana označeni tom bezdušnom naljepnicom obavljen je po etničkom kriteriju, jer u njima uglavnom počivaju kninski Srbi…

Poslovodstvo Gradskoga groblja u Kninu odlučilo je – eto baš uoči Dušnoga dana – neke grobove okititi prigodnim naljepnicama. A na naljepnicama prava milina: lišće se rasplesalo, tratinčice procvale, puteljak vijuga, trava se zeleni, a oblaci se nježno plave… Brendirana idila kakva i inače vlada na amblemu tvrtke "Čistoća i zelenilo d.o.o.", Trg Oluje 9, Knin.

Ispod te čistoće i tog zelenila, tih oblaka i te plaveti, postrojila se – eto baš uoči Dušnoga dana – neka crna slova kojima je ispisana sljedeća obavijest:

"Ovo grobno mjesto nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mjesta i grobnica, za isto nije plaćena grobna naknada 10 (deset godina).

Temeljem te činjenice, a sukladno članku 14. Zakona o grobljima (NN 19/98, 50/12) ovo grobno mjesto smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje.

Informacije na tel. 022 668-169"

Ispod tih crnih slova – zeleni potpis: "Upravitelj groblja: ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o."

Vijest o ovoj bezdušnoj obavijesti kojom su kninski grobovi urešeni eto baš uoči Dušnog dana, objavljena je na šibenskom TRIS portalu, čijem se novinaru Hrvoslavu Paviću javio čitatelj koji je naljepnicu sa slovima crnim i zelenim, tratinčicama bijelim i oblačcima nježnoplavim zatekao na grobnici u kojoj počivaju njegovi bližnji.

Piše čitatelj kako je na kninsko groblje krenuo sa suprugom, djecom, snahom i unucima, kako mu nije bilo jasno zašto su ga poznanici i prijatelji putem zadirkivali "Gdje si, neplatiša?" i kako mu ništa jasnije nije bilo ni kad je na obiteljskoj grobnici ugledao nalijepljenu obavijest poduzeća "Čistoća i zelenilo d.o.o.". Jer on grobnu naknadu uredno plaća, što dokazuju i uplatnice koje je dostavio šibenskom portalu.

Kako je onda moguće da u grobnom očevidniku nije zaveden kao korisnik i otkud nekome iz tvrtke, na čiji račun uredno sjedaju njegove uplate za grobno mjesto, obraz da ga optužuje kako već 10 godina nije platio grobnu naknadu, i da to radi tako bešćutno i prostački, lijepljenjem obavijesti na grob? I da se pritom još poziva na Zakon o grobljima, u kojemu, istinabog, piše ono što je otisnuto na nalijepljenoj obavijesti, ali piše i ono čega bi se upravitelji groblja trebali pridržavati dosljednije negoli što se drže svega ostalog na što ih zakon obavezuje – da »upravljanje grobljem treba obavljati na način kojim se iskazuje poštovanje prema umrlim osobama koje u njemu počivaju«?!

Novinar je tri dana pokušavao dobiti odgovor na ta pitanja. Nazivao je i onaj broj 668-169, ispisan na obavijesti, i sve ostale brojeve u "Čistoći i zelenilu", ali se nitko nije udostojao podignuti slušalicu. Ni gospodin direktor ni njegova tajnica. Ni voditelj groblja ni referent grobljanskih usluga. Nitko u službi računovodstva i financija, a nitko ni u pravnoj službi.

Jednako uzaludnim poslom pokazalo se i slanje mailova. Jer prije bi valjda stigao odgovor iz bilo kojeg groba na kninskom groblju negoli s neke od onih adresa na kojima iza riječi "info" ili imena i prezimena službujuće osobe upišeš "ludo a", pa onda pametno "ciz.hr". A što se može kad su nadležni, kako to već biva uoči Dušnoga dana, toliko pretrpani poslom, da se ne stignu ni javiti na telefon, a kamoli otvoriti inbox i tamo nekim dosadnim novinarima objašnjavati ono što je već objašnjeno u obavijesti i izlijepljeno po groblju…

Upravitelji kninskoga groblja za svoju grobnu šutnju o grobovima što su ih – kao prijetnju pred ekshumaciju pokojnika i ustupanje njihovih posljednjih boravišta novim korisnicima – označili onom bešćutnom naljepnicom, imaju i dodatni razlog. Jer njihova akcija uoči Dušnoga dana, po svemu sudeći, nije tek posljedica pukih evidencijskih grešaka ili poslovične birokratske šlampavosti.

Onaj čitatelj TRIS portala, naime, svjedoči da su grobovi za tu akciju poduzeća "Čistoća i zelenilo" izabrani po etno-religijskom kriteriju, i da su "obavijesti" polijepljene uglavnom po počivalištima kninskih Srba i pravoslavaca. "Zar mene i mnoge moje sunarodnjake treba i iz grobova iseliti?" – pita čovjek i podsjeća da je ovom pokušaju izgona mrtvih prethodio egzodus živih kojima su spaljene kuće, a da počinitelji nikada nisu pronađeni, niti su poharani domovi obnovljeni.

Stoga on i ovu akciju "Čistoće i zelenila" tumači kao pokušaj brisanja povijesti i nastavak etničkog čišćenja. Nakon kojega će i na kninskom groblju zavladati etnička čistoća. I zelenilo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka