Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
24. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Živjeli mrtvi!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2016. u 11:30 2016-04-17T11:30:38+02:00

Pitalo me što je meni Leopold Mandić. Uzor, eto što mi je. Leži, a ide. Ali na stranu to, čovjek se malo zapita nad svojim postignućima kad shvati da je trenutno najpopularniji Mandić poznat zato što je serviran hladan. Svakako bi bilo ljepše da se čovjeka štuje samo zbog vrlina koje je ispoljio za života, a ne zato što mu se tijelo nije raspalo. Je li to to čudo? Je li to taj dokaz kojim pravovjerni katolik smiruje svoju sumnju, koja ponekad, tiho tinja duboko u njegovoj duši?

Nije to pitanje za odgovor, pogotovo ne u ovoj kolumni, u kojoj se možemo čuditi nekim drugim čudima, poput suspendiranja svega živoga na HRT-u radi jednoga mrtvoga. Da stvar bude tragikomičnija, emisija koja je nastradala zbog prijenosa zagrebačkog koncerta balkanske turneje superzvijezde Mandića zove se uživo, Hrvatska uživo.

Morala je valjda i Vesna Pusić mrtva predstavljati svoju viziju Ujedinjenih naroda da bi se HRT udostojio to prenositi uživo. Imamo, dakle, predstavljanje osmero kandidata za novog glavnog tajnika UN-a, nasljednika Ban Ki-muna, imamo dakle četvrtfinale Lige prvaka i našu predstavnicu, a HRT ne nalazi novinarskoga opravdanja da tu stvar prenosi. I nije da ovo četvrtfinale košta kao ono Lige prvaka, iako se po važnosti ne mogu mjeriti – naravno, u korist UN-pripetavanja kao važnijeg – ali sve to nije dovoljno da ga se zgura makar na jedva vidljivi Četvrti. Nije dovoljno, jer, citiram priopćenje HRT-a: »Naime, taj bi prijenos zahtijevao i promjenu programskoga rasporeda na tomu programu odnosno neemitiranje izdanja Dnevnika namijenjenoga gluhonijemim osobama«.

Živjeli gluhi, slijepi i mrtvi.

P. S. Svi vi kojima su ovim tekstom povrijeđeni vjerski i ini osjećaji, molim vas, vratite mi istom mjerom. Sprdajte se koliko i kako hoćete mojim agnosticizmom, poimanjem novinarstva ili televizijskim ukusom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka