Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. ožujka 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Vatreni anusi

Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2014. u 15:14 2014-11-23T15:14:15+01:00

Tko smo to »mi« koje može osramotiti šačica huligana koji očito u životu imaju što jesti i piti kad se stignu baviti švercanjem baklji u visokoosigurani stadion radi višeg cilja

Kulturno-umjetničko društvo »Baklje« imalo je novi performans u prime timeu na Hrvatskoj radioteleviziji. Pomno osmišljena koreografija, tajming izvedbe, režija, scenografija i kostimi odavali su dugotrajne i pažljive pripreme, što je primijetio i kazališni kritičar HRT-a, Drago Mi Je Što Ne Vidim I Ne Čujem Ustaše Ćosić, koji je u jednom trenutku zavapio: »Više od svega želim da se utakmica nastavi!«

   Uslišio je Bog, i nešto Hrvata, pa još pokoji Nizozemac, tu njegovu želju te je utakmica talijanske reprezentacije i Vatrenih privedena kraju, a KUD »Baklje« u policiju. A onda je tek krenulo.

   Prvo su se moralisti digli na noge osuditi performans klasičnim malograđanskim kompleksom manje vrijednosti: »I opet su nas osramotili«. Koga? Tko smo to »mi« koje može osramotiti šačica huligana koji očito u životu imaju što jesti i piti kad se stignu baviti švercanjem baklji u visokoosigurani stadion radi višeg cilja. E, tu nastupaju ovi drugi, koji su se ubrzo javili tumačeći taj viši cilj šačice glupana: rušenje mafije hrvatskog nogometa. O, da, srušit će je baš tako što će joj ojačati poziciju u borbi protiv huliganizma na stadionima.

   Najgore u cijeloj ovoj priči upravo je to opće zgražanje, pa pravdanje postupaka nekolicine budala čiji je politički domet 50 metara baklje u dalj, a skoro pa posvemašnja šutnja na politički program tih istih budala. Ćosić tako, a s njime i zavidan broj hrvatske medijske javnosti, plače nad bakljama malograđanski zazivajući sramotu mitskog hrvatskog naroda kao da se ona preuzima kolektivno za svaku pizdariju koju napravi neki glupan s domovnicom, dok u isto vrijeme šuti na sve one domovne spremnosti, mjerenje žita, prva bijela šahovka polja i slične divote. Bit će se Ćosiću, i mnogim drugim komentatorima, uvijek nekako pripiša dok se na našim stadionima ustaški skandira.

   Što smo onda naučili prošle nedjelje? Hrvatski navijači sve više kotiraju na burzi mula kolumbijskog narko kartela, jer se čini da u analnim otvorima mogu nositi čudo tereta, a Ćosić i ostali dežurni ćosići slali bi na Goli otok zbog nekoliko smrdljivih baklji, ali su potpuno slijepi i gluhi na fašizam njihovih vlasnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka