Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Ubio nas Hebdo

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2015. u 9:27 2015-01-11T09:27:16+01:00

Dok razmišljam o nepodnošljivoj lakoći medijske nekrofilije, koja pod krinkom prava na informaciju i tobožnje osude broji klikove i sanja rast tiraže, klikćem na portale. Logično, prvi su oni koji su donijeli video. I skrolam tekst do dna. Pa još malo ispod. Znam što ću tamo naći, kao što sam znao što ću vidjeti u tom videu, ali znatiželja je i opet jača od mene

Prvo i zlatno pravilo interneta je da ne čitaš anonimne i poluanonimne komentare. Ali onda, kao što se boriš da ne klikneš na video nekog ubojstva ili nesreće, ponekad poklekneš. 

   Pokrenuo sam taj video, jesam. A onda sam tu istu snimku opet vidio na nacionalnim televizijama, pa na svim portalima. I svi su ga prenosili puni obzira: »Video sadrži uznemirujuće snimke«. Gledao sam, hipnotiziran voajerskom nekrofilijom, koja je ponovno pobijedila. I nijedno zgražanje, nikakav užas koji osjećam dok maskirani napadač hladnokrvo prolazi pored policajca na podu i puca mu u glavu, nikakvo grozomorno naslućivanje pokolja unutar redakcije satiričkog lista Charlie Hebdo iz videa snimljenog na krovu zgrade masakra, ne može me ekskulpirati. 

   Ali dok razmišljam o nepodnošljivoj lakoći medijske nekrofilije, koja pod krinkom prava na informaciju i tobožnje osude broji klikove i sanja rast tiraže, klikćem na portale. Logično, prvi su oni koji su donijeli video. I skrolam tekst do dna. Pa još malo ispod. Znam što ću tamo naći, kao što sam znao što ću vidjeti u tom videu, ali znatiželja je i opet jača od mene. Pogledao sam video, pročitat ću komentare; u ovo blagdansko vrijeme i tako mi karakter nije jača strana. Je li sablažnjivo reći da sam u ovo doba sit i okružen obiteljskom i prijateljskom ljubavlju? Da sam se sjajno proveo za Novu godinu? Naravno da jest, ali zato sam idealan materijal za klikanje na videa smrti i surfanje grozomornim komentarima, koji ostavljaju bez daha količinom mržnje i zazivanja nasilja. 

   Što onda mogu iz te svoje sigurnosne čahure reći? Ne puno, ali znam da je Charlie Hebdo samo još jednom ukazao na poraz civilizacije. Možemo mi pričati što hoćemo o ljudskim pravima, ali kad internet zaspe podržavanje mučkih ubojstava »jer su to zaslužili«, ili zazivanje odmazde protiv cijele jedne religije »jer je primitivna«, onda možemo samo potpisati kapitulaciju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka