Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
23. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Ubi me dosada, noot

Bored to Death
Bored to Death
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2011. u 9:26 2011-11-20T09:26:00+01:00

Nešto se opasno događa na Hrvatskoj radioteleviziji. U osvitu još jednih izbora, ne parlamentarnih nego njihovih, unutarnjih, obezglavljena himera, dugo bez ravnatelja a onda i bez glavnog urednika, na nekim je čudnim mjestima počela uzgajati uvrnuti smisao za humor. 

    Krenulo je serijom Gavin i Stacey koja se nije prometnula u najbolji izdanak britanskog humora ali dala nam je neke prilično bizarne i hrabre fore koje izravno provociraju malograđanski (hrvatski) duh. I taman kad bismo mogli pomisliti da je druga sezona serije maksimum kojemu se smijemo nadati od televizije koja je Škoru za Državu, selo, grad nagradila showom Pjevaj moju pjesmu, eto ti serije Bored To Death, iliti po naški Ubi me dosada. 

  Serija dolazi s druge strane bare, iz Amerike, i potpuno je zapravo drugačija od Gavina i Stacey, i postoji velika vjerojatnost da autori jedne ne gledaju i ne kuže drugu. Ali to još uvijek ne znači da obje nisu dobre. Dapače. Ali ipak moram reći, isto kao i s Gavinom i Stacey, da me viđeno nije potpuno izulo iz cipela, iako je sve to skupa miljama daleko od humora na koji smo se već toliko navikli ne smijati da smo s pravom pomislili da smo neduhovita nacija.   

I opet scenarist nije neki kreten čiji je domet izlizana seksistička prvoloptaška fora, već se igra s pop-kulturom, čak i filozofijom, često upakiranom u slojeviti humor. Dobro, ponekad pretjera kao loši pričači viceva kad počnu objašnjavati što su upravo ispričali, ali nije mu za zamjeriti, zna on kome se obraća. 

    Serija inače prati ne baš uspješnog pisca Jonathana, koji se pod utjecajem detektivskih romana započinje predstavljati kao privatni detektiv. Ako znamo da lika utjelovljuje Jason Schwartzman onda je već jasno zašto bi to moglo biti smiješno. Bivša cura kojoj se pokušava vratiti, ekscentrični Jonathanovi prijatelji Ray (Zach Galifianakis) i George (Ted Danson) zasad mirišu ako ne već na urnebesne a ono barem na dobre i inteligentne gegove. 

    Neki kažu da su druga i treća sezona serije još bolje pa se valja nadati da do njih na HRT-u neće prevladati smisao za humor koji Škori daje pare da nas nasmijava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka