Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
22. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Trebamo li HRT?

Trebamo li HRT?
Trebamo li HRT?
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2016. u 9:18 2016-03-20T09:18:56+01:00

Opća pljuvačina prema HRT-u u posljednje vrijeme baš je uzela maha. Evo, na primjer, utjecajni Indexov Matija Babić svoju litaniju počinje ovako: »Mlađi i obrazovani ljudi ne gledaju televiziju, niti slušaju državne radio programe.« Nastavlja dalje taj borac za javni interes jedino kada je javni ujedno i njegov interes govoriti da javnu televiziju treba ugasiti jer nikog ne možeš prisiliti da gleda partijske vijesti u 19.

Prvo, kuknjava kad »naši« izgube vlast pa »njihovi« instaliraju »svoje« u HRT-ovim vijestima jedna je od dosadnijih. Pustite partije da se bave partijskim vijestima; neka im te, sve manje važne, igračke, i ne smatrajte javnom televizijom samo ono što ima dnevnik, jer kao Babić ni za što drugo i ne znate osim prežvakavanja političkih vijesti. Treba li podsjećati da Babić na svom portalu, recimo, nema čak ni karticu s nazivom »kultura« na koju bi netko mogao slučajno kliknuti pa naći barem stare vijesti. Kultura mu se omakne jedino kad netko pogodi Frljića jajetom u glavu.

U svemu tom dalekometnom granatiranju HRT-a potpuno je malograđansko nerazumijevanje da je javna televizija i sufinanciranje i proizvodnja dokumentarnog filma, što ni jedna druga televizija neće raditi, da je javna televizija i Treći program, koji ni jedna druga televizija neće imati, da je javna televizija niz javnih interesa koji ne stanu ni u ovaj tekst ni u glavu Matije Babića.

I nije ovo poziv na linč Matije Babića ili nedajbože Indexa. O Babiću se ne mora imati dobro mišljenje; može se, recimo, smatrati da je njegov militantni libertarijanizam vrlo opasna ideologija, ali Index je, na sreću, puno kompleksnija priča od Matije Babića i potreban nam je kao što nam je potrebna i javna televizija.

Konačno, ovaj tekst ne želi reći da nam je potrebna OVA javna televizija, jer javna televizija je proces, a ne stanje, nego želi reći da bi nam svima trebalo biti u interesu boriti se za javnu televiziju. Sada, kad ognjištarski trolovi satarom udaraju po satiri, koja je jedini zdravi izdanak ovog društva, više nego ikad prije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka