Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna TLN, ničim izazvan

Branko Đurić
Branko Đurić
Autor:
Objavljeno: 29. studeni 2014. u 14:03 2014-11-29T14:03:57+01:00

Malo upornijem konzumentu ne bi trebao biti problem doći do većine epizoda iz tri sezone ovog šoua koji je napravio gotovo nemoguće: uhvatio duh prostora i vremena tako da on levitira nad svima nama i u prošlosti, ali i »odsad, pa nadalje i ubuduće«, kako bi rekao Ogulin Ćulibrk Oglo

Samo jedna nasumično izabrana epizoda Top liste nadrealista donosi više smijeha, i dan danas, nego mnogi ovdašnji humoristično-satirični proizvodi zajedno. Je li riječ o nedovoljno inspirativnoj stvarnosti, koja je suludija od bilo kojeg izmišljaja, ili jednostavno živimo na premalom prostoru da bismo mogli očekivati montipajtonovsku kemiju više od jednom po stoljeću, nije uostalom ni bitno. Dok je god »jubitoa« i ljudi voljnih dizanja epizoda kultne satirične serije u borbi protiv revnih administratora autorskih prava.

   Jer nije baš sve jednostavno i na prvi klik. Istina, postoji nekoliko opcija TLN-a »sve epizode«, ali dobar dio njih skinut je zbog problema autorskih prava, najviše zvučnog zapisa, budući da su nadrealisti imali čudnu naviku ugošćivanja raznoraznih izvođača najšireg zamislivog muzičkog spektra.

   Ali malo upornijem konzumentu ne bi trebao biti problem doći do većine epizoda iz tri sezone ovog šoua koji je napravio gotovo nemoguće: uhvatio duh prostora i vremena tako da on levitira nad svima nama i u prošlosti, ali i »odsad, pa nadalje i ubuduće«, kako bi rekao Ogulin Ćulibrk Oglo.

   Ne treba ni spominjati kultni Sarajevski zid, Rade Pendreka ili nuklearnu elektranu Krhko kao sad već opća mjesta proročke imaginacije, jer takvih potencijalnih naći će se razbacanih posvuda po seriji koja je išla u tri sezone, završivši emitiranje 1992. godine.

   Otad, malo što je doista smiješno proizvela ista, raspadnuta ekipa, pa Nadreality show ne treba ni spominjati, a pokušaj poludjelog Nenada Jankovića da snimi neku svoju nacionalističku Top listu nadrealista, sva je sreća neslavno propao. Janković je naime odavno prestao biti dr. Nele, raskrinkavač šovinizama ovih prostora, i postao svoja karikatura.

   I zato jedino što možemo još poželjeti je da se neka pametna producentska duša sjeti spasiti sav taj materijal, digitalizirati ga i redistribuirati. Prođu bi, vjerujem, imao, a o zaslugama ne treba ni govoriti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.