Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
22. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Siko disko

Siko disko
Siko disko
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2016. u 11:21 2016-03-06T11:21:41+01:00

U eseju Mit o Sizifu, iz poznate istoimene knjige eseja, Albert Camus varira motiv Sizifove muke, promatrajući ga iz neočekivanog rakursa. Veliki egzistencijalist, naime, kaže da bi Sizifa valjalo smatrati sretnim. U kratkom odsječku vremena, i baš onda kad spoznaje svoju tragediju, ali opet – sretnim. Egzistencijalisti su svijet crtali osobito crno: ima li što strašnije od pomisli da smo bačeni u svijet, osuđeni sami na sebe, bez pomoći nekog nespoznatljivog entiteta? Preživjeli logoraši, zlostavljana djeca, izbjeglički utopljenici reći će, naravno, ima, jer osobna muka uvijek transcendira opću, ali ne govorimo ovdje o životu, nego o filozofiji.
Zašto sad Camus i Sizif koji je po autoru sretan onda kad se spušta niz planinu, bez kamena, kad zapravo prkosi bogovima? Ako kažemo ovdje HRT, dobronamjerni čitatelj će reći, dobro je, konačno je poludio i ovaj. Jedan drugi čitatelj, onaj još malo pažljiviji, mogao bi se zapitati nema li i drugih televizijskih tema osim HRT-a, obzirom na njihovu zastupljenost u ovoj kolumni. Prvome iz principa neću odgovoriti, a drugome da je potpuno u pravu, ali da se Sinišu Kovačića ne može prešutjeti.

Svi već znaju da je prihvatio ulogu HDZ-ovog pajaca, svi znaju i da je Most opet šaptom pao, a neki znaju da je Siko već sve ovjerio kod javnog bilježnika, koji se od pojave Bože Petrova budi u znoju.

No sizifovski sretne ovdje valja smatrati HRT-ove zaposlenike. Ili barem one koji guraju taj kamen u vječnoj muci sigurne plaće i zaslužene penzije. Ima taj jedan kratak period, slučajno baš negdje oko smjene vlasti, kad sjaši Murta da bi uzjahao Kurta. Tada prestanu vrijediti Murtina pravila, a Kurtina još nisu došla na dnevni red, jer se mora bakćati s nekim slovima v. i d. Ali doći će i njegovo vrijeme, pa će sizifovski hrtovi i opet uzbrdo, u tišini i pokorno, kad će im opet prijetiti otkazima za izricanje mišljenja nedajbože protiv kuće i njenoga vodstva.Postavlja se, naravno, pitanje koriste li hrtovi svoju sreću. Odgovor možemo dati u duhu najboljeg novinarstva, onoga kojeg je predvodnik upravo naš Siko: neki da, neki ne. Još da dodamo i »Vrijeme će pokazati« i eto smjernica novog ravnatelja, najvećeg nezavisnog profesionalca kojeg je struka rodila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka