Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
16. siječnja 2019.
Nedjeljom na 1 stupac Davora Mandića

kolumna Sav moj Bol

Sjajne fotografije prozora Hrvatske Biljane Gaurine u Galeriji Dešković  /Foto privatna arhiva / CROPIX
Sjajne fotografije prozora Hrvatske Biljane Gaurine u Galeriji Dešković /Foto privatna arhiva / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2015. u 11:43 2015-07-05T11:43:39+02:00

Skromni produkcijski uvjeti, puno entuzijazma, odlični gosti i pozorna publika – to je mali festival u Bolu na Braču koji oduševljava

Ima taj jedan mali festival čudnog imena – »Imena«. Mjesto radnje u Bolu na Braču, vrijeme radnje taman pred ljeto. Produkcijski uvjeti skromni, prebija se svaka kuna, a očekuje se rad s puno entuzijazma. Ali onda dođu dani održavanja i sve se nekako posloži. I kultura i književnost i glazba i gastronomija. I, najvažnije, ljudi.

Ove godine već je papir obećavao. Najavljeni su Milana Vuković-Runjić, Jasna Horvat, Edo Popović, Zoran Ferić... OK, onda je curilo na maturi iz hrvatskog pa je otpao Ferić, ali uskočio je Zlatko Gall s novom knjigom »Majko, kušaj moju pjesmu«, zbirkom tekstova koji pomiruju dvije Gallove strasti – hranu i muziku. Može li prigodnije za jedan eklektični festival?

Okupljanje dan ranije, završno peglanje koncepta uz neizbježna iznenađenja, i sve može početi. Prva večer – Galerija Dešković u centru Bola napunila se kao zreli šipak. Program je također tu negdje, ali razgovori o novom vizualnom identitetu Bola, sjajnim fotografijama prozora Hrvatske Biljane Gaurine i, konačno, knjizi »Bračka marenda«, proizišloj iz još jednog originalnog programa sajma – »Trudne teće« – drže publiku u stanju pune pozornosti do u prilično kasni sat.

Drugi dan još je više posla, no ovaj put razgovara se samo jednom. Doduše sve s kapitalcima: Milanom Vuković Runjić, Jasnom Horvat i Edom Popovićem, kojima će se pridružiti i riječki Boljanin, ili bolski Riječanin, svestrani kapetan Jurko Karninčić. Svi će oni predstaviti svoje posljednje knjige, uglavnom o putovanjima. Osim kapetana, koji će o putovanjima pričati. I sve bi se to moglo na papiru podvesti pod još jednu uspješnu večer festivala da se tamo nisu desile iznimne stvari.

Kada Jasna Horvat, temeljito nepročitana domaća spisateljica, priča o putovanjima koja započinju tek nakon povratka; kada Milana Vuković-Runjić, koju će mnogi zbog ustrajnog miješanja tzv. visokog i niskog u kulturi lakonski otpisati, priča o Matošu i Proustu erudicijom i strašću koji bi postidjeli i najveće stručnjake; kada Edo Popović autokritički ali strastveno signira važnost aktivizma u njegovom poimanju književnosti, a kapetan Jurko sve to začini anegdotama s brojnih svojih putovanja – jedino što se može poželjeti je svjesnost datog trenutka.

No naravno, kako to lijepo Horvat kaže, budući da mnoga putovanja doista počinju nakon povratka, tek je rekapitulacijom taj trenutak dobio na primjerenoj važnosti.

Treći dan vrijeme je za opuštanje, posao je gotov, ali druženje se tek zahuktava. Za glazbeni dio priče zadužen je dvojac DJ-a i saksofona Funk & Sax, o kojem malo tko išta zna, ali kad duo počne prašiti uživo namiksan i odsviran set hitova i standarda, nitko ne ostaje ravnodušan. Pa ni Gall, koji odlučuje da nema smisla prekidati dečke nekim govorancijama o knjizi.

Uostalom, na »Trudnoj teći«, tom svakodnevnom dopodnevnom marendavanju na bolskoj pijaci, dobrano se oznojio kuhajući hobotnicu sa slanutkom i pripovijedajući s poslovnično zanimljivim otočanima bez dlake na jeziku. Bilo da se radi o kuharima i ribarima koji meritorno raspravljaju o književnosti, filozofiji, glazbi, Meštroviću i Laibachu, bilo da se radi o kritičarima kojima je hobotnica prežilava i sve previše daje na pomidor.

A ta živost, to upadanje u riječ na promocijama, pa čak i kad je prilog raspravi iz publike smišljen puno prije saznanja o raspravi samoj, tek kao izraz osobne frustracije, sve to toliko je inspirativno da je povratak u blaziranu kopnenu urbanost, u silne wirelesse prepune vijesti o Tuđmanovim aerodromima i plitvičkim hamburgerima, prilično bolan. Ne kao Bol, jer on boli samo od ljepote, nego kao bol, onako, i muškog i ženskog roda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka