Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Realno o realityju

Realno o realityju
Realno o realityju
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2015. u 10:55 2015-09-20T10:55:15+02:00

Javni i polujavni prostor prepun je gomile iskaza mržnje prema emisijama tipa Big Brother i Farma, hrvatski zvanim reality showovima, a koji su uz padajuće lišće i kiše vjesnici jeseni. Te zaglupljuju narod, te su su tu radi ponižavanja i sudionika i gledatelja, te u njima nema ništa pozitivno... I sve je to vjerojatno točno, ali ima jedan genijalan izum – daljinski upravljač. Okreni program, jer na HRT-u 3 sigurno ima neki odličan film, snimka s izložbe ili razgovor o Frljiću.

Okreni program jer moraš prihvatiti činjenicu da su rialitiji (ovo je još hrvatskije i baš lijepo izgleda) ono što je davnih 90-ih bila serija Beverly Hills: nitko ne gleda taj šrot, ali svi znaju što se tamo dešava. Prihvati i činjenicu da će u Hrvatskoj još davno nakon što ovi formati dožive svjetski debakl biti dovoljno onih koji će to htjeti gledati. Prihvati to i život će ti biti lakši. I pusti hejt nekom drugom: okreni, čovječe, program.

Ja sam primjer da se može. Nisam jedne minute pogledao ni Big Brothera niti Farme. I to ne zato što mislim da sam bolji od toga. Nipošto, evo prošlu sam nedjelju skoro dogledao cijelu uvodnu Tvoje lice zvuči poznato. Jer iako pazim što jedem, tu i tamo mi nema draže nego omastiti se hamburgerom, ćevapima i burekom. Tim, ili nekim drugim redoslijedom. I tada ih još više cijenim. Doza smeća potrebna nam je da bismo više cijenili dobro u životu. Prije nego što mi misao završi na boci vode, objasnit ću da ih ne gledam zato što me jednostavno ne zanimaju.

I da, unatoč tome što ih nisam gledao, informacije o njima su u eteru pa znam za promiskuitetnu vampiricu iz Splita, bosanskog nabildanog jahača, trandže, trandže i, naravno, Vasiće. Znam za sve njih, pa im opet ne dozvoljavam da mi zagade život više nego što ću im ja to dopustiti. Jer imam moć, imam prste kojima klikam vijesti i imam daljinski. I ako odlučim da ću umjesto filmskog evergreena u nedjelju navečer gledati depiliranog Šarića kao Anastaciju, to je bio moj ćevap i nitko me na njega nije natjerao. Baš ćevap, u štiklama broj 48.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka