Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 3n
Sutra: 10° 10° 3n
22. travnja 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Rad-man Nedodirljivi

Rad-man Nedodirljivi
Rad-man Nedodirljivi
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2015. u 8:00 2015-12-06T08:00:00+01:00

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman neko vrijeme nije bio gost ovog novinskog stupca, ali ne zato što nije bilo razloga za to, nego zato što je bilo drugih, važnijih tema za stavljanje u fokus. Kao što je to frizura Jamesa Maya. No odluka Upravnog suda od prije nekoliko dana koja je potvrdila da je Radman bio u sukobu interesa dok je obnašao funkciju glavnog ravnatelja HRT-a kao vlasnik i direktor firme Nautar i član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria banke i Atlantic grupe, uz to što mu je potvrđena i kazna za nepodnošenje imovinske kartice, katapultirala ga je iznad frizure bivšeg voditelja Top Geara.

Možda valja podsjetiti na kronologiju tog slučaja. Prvo je, naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa RH utvrdilo za Radmana ono što mu stoji u nazivu, a onda se Radman žalio Upravnom sudu, pokušavajući osporiti činjenicu da je kao glavni ravnatelj javne televizije državni dužnosnik. Dirljiva je njegova borba za neovisnost glavnog ravnatelja. Ili bi možda bila dirljiva kad ne bi bila paravan za nedodirljivost. I to istim modelom kojim sudska vlast maše krpom jednog od stupova vlasti i napadom na njihovu neovisnost proglašava bilo čije prozivanje za svinjariju. Zvala se ta svinjarija Tomo Propeler Horvatinčić ili neobavezno šurovanje ustavnih sudaca s nogometnom mafijom oko podnošenja ustavne tužbe radi rušenja Zakona o sportu. Koliko god u toj svinjariji Ustavni sud ne bio dijelom sudske vlasti.

Budimo plastični do kraja: to što je Radman državni dužnosnik ne znači ništa više za njegovu neovisnost od činjenice da je obavezan položiti račune kad učini neku svinjariju. A Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ispravno je utvrdilo da je svinjarije bilo. Upravni sud to je potvrdio i stvar bi tu trebala biti konačna kada ne bi postojao barem jedan problem:  Radman koji nastavlja križarsku borbu na Visokom upravnom sudu dok pravni stručnjak kojeg smo kontaktirali o slučaju postavlja protupitanje koju uopće ingerenciju ima Upravni sud i nije li to sve igrokaz bez stvarne odgovornosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš