Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2019.
TVeater Davora Mandića

blog R.I.P. Top Gear

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2015. u 7:30 2015-03-29T07:30:00+02:00

Tužan je bio prošli tjedan za televiziju. BBC je najavio da neće produljivati ugovor Jeremyju Clarksonu. Ugovor koji istječe krajem ožujka u tom je kontekstu otkaz i putokaz da je najbolji automagazin u povijesti žanra – Top Gear – zapravo stvar prošlosti.

   Jer što god dalje odlučili James May i Richard Hammond – ostati ili otići – više ništa bez Jeremyja neće biti isto. Najavljivale su se mogućnosti da Jeremyja u tom iznimno popularnom showu naslijedi komičar Chris Evans, jer BBC se ne želi odreći svoje zlatne koke, ali to bi mogla biti potpuna katastrofa. Prvo, svi će uspoređivati Top Gear prije i poslije Clarksona, mjeriti svaku Evansovu foru s onim što bi Jeremy mogao reći, a vrlo brzo moglo bi se shvatiti ne samo koliko je Jeremyjeva karizma velika, nego i koliko je pametan i beskrajno duhovit njegov scenarij. Ne želim griješiti dušu, ali sumnjam da bi se Evans, koliko god bio zaljubljen u automobile i duhovit, tome mogao i približiti.

   Za Clarksona se ne treba brinuti; ponude za angažman padaju već sa svih strana, od Rusije do Amerike, ali moglo bi se ispostaviti i da je produkcijska snaga BBC-ja nenadomjestiva, kao i kemija između trojice voditelja. Jer i prva serija Top Geara iz 2002. godine, u kojoj nije bilo Jamesa Maya, nije imala snagu i duhovitost kasnijeg, kad se timu pridružio Kapetan Spori, a otišao bljedunjavi Jason Dawe.

   Sve to trojac jako dobro zna, pa su prve reakcije Maya i Hammonda bile šok i nevjerica, uz Mayevu tvrdnju da oni funkcioniraju kao trio zbog vrlo kompliciranih i teško objašnjivih razloga. Kad su ga pitali s kim bi volio raditi, odgovorio je da je jako volio raditi s Jeremyjem.

   No Jeremy je odlučio malo rearanžirati lice producenta showa kad mu je ovaj rekao da nema toplog obroka u hotelu nakon snimanja, što je glavešinama na BBC-ju bilo dovoljno za otkaz.

Pogotovo nakon nedavnog skandala sa zabranjenom riječju »nigger«, kada je bilo jasno da je Jeremy na tankom ledu.

   Godina je 2015. i jedna era televizijskog automagazina je prošlost, što god dalje radio njegov kreator, ali i kuća u čijem je okrilju nastao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno