Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 6
Sutra: 0° 0° 6
24. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Pretplatite se

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2014. u 15:27 2014-08-31T15:27:42+02:00

Prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika da se građanima imovinskog cenzusa manjeg od prosječne plaće RTV pretplata smanji s 80 na 40 kuna, nije ništa drugo nego pravi, nepatvoreni izborni populizam

Politika je kurva. I bogami skupo naplaćuje. Evo na primjer prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika da se građanima imovinskog cenzusa manjeg od prosječne plaće RTV pretplata smanji s 80 na 40 kuna, nije ništa drugo nego pravi, nepatvoreni izborni populizam.

   Oštra ocjena, znam, pogotovo ako bismo, opet populistički, vrlo lako mogli pomisliti da je i 40 kuna previše za ono što HRT nudi, ali pogledajmo činjenice. Nisam vidio cijeli HSU-ov prijedlog zakona, pa ne znam kako određuju imovinski cenzus, odnosno kako se došlo do brojke od 315.000 ljudi kojom se barata u medijima, ali jasno je da bilo koji model jednostavno nije u potpunosti precizan. Na našem dragom, snalažljivom Balkanu to posebno dolazi do izražaja. Pa pogledajmo samo koliko ima branitelja. I nakon objave Registra, nezasluženo baškarenje u povlasticama omiljen je hrvatski sport.

   E pa imovinski cenzus. I opet, pogledajmo činjenice. Neće se baš svima svidjeti ovo što ću reći, ali u Hrvatskoj još nitko, koliko znam, nije umro od gladi. Nipošto se ne izrugujem neimaštini, hordama koje skupljajući boce jedva preživljavaju, kopanju po kontejnerima... To su sve žalosne činjenice, ali socijalni sustav još uvijek funkcionira barem toliko da se ne umire od gladi. Ali to govorimo o dnu socijalne ljestvice. Što se više uspinjemo, to raste i snalažljivost, birokratske muljaže, siva i crna ekonomija... Hoću reći, da je sve baš onako kako stoji u poreznim karticama, registrima i statistikama, odavno bismo umirali od gladi.

   To naravno ne može biti službeni razlog za odbacivanje HSU-ova prijedloga; službeno se uvijek može reći da je i pozitivna diskriminacija diskriminacija, i da nema suda na kojem bi to prošlo ako bi se diskriminirani pobunili. Vladajući se zato na prijedlog nisu previše osvrtali, ali im je poslužio kao šlagvort za probni balon ispunjen i opet predizbornim ulagivanjem o linearnom smanjivanju RTV pretplate. Kako će se HRT u tom slučaju snaći sa 600-tinjak milijuna kuna manje u kasi, pitanje je za Radmana i njegovo famozno restrukturiranje, u kojem su dosad nastradala dva i pol dopisnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka