Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
23. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Plaćate li pretplatu?

Plaćate li pretplatu?
Plaćate li pretplatu?
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2015. u 10:48 2015-08-30T10:48:00+02:00

Odnedavno je i službeno (čitaj: sudski): HRT nema pravo ulaziti u vaše domove i provjeravati imate li i koristite li ili ne televizijski ili radijski prijemnik, neovisno o tome je li odjavljen ili nije. Znali smo to i ranije; u stan vam smije ući samo policija s nalogom, ali svi imamo priče o HRT-ovim kontrolorima/isljednicima.

I nisu to oni simpatični čičice koji vas u plavim uniformama s vrata pitaju kako ste, ne, to su uglavnom dva krupna bezvrataša s iskaznicama HRT-a koji na vaše otvaranje vrata reagiraju nogom i pokušajem ulaska. Svojedobno je utvrđeno da su ti antipatični sijamci dijelovi odreda za prisilnu naplatu koji putuju od grada do grada i zastrašuju.I tu ćete dvojicu, ako ste, na primjer, neka baka, u strahu pustiti u svoj dom i onda unuka može dočekati njeno uplašeno i zabrinuto lice s uplatnicom na iznos neplaćenih TV-pretplata i rečenica: »Rekli su mi da su strojem izmjerili da gledamo televiziju i da je to protiv zakona«.

Nisu, bako, strojem ništa izmjerili, nego su nezakonito ušli u vaš životni prostor. A to da ste se ogriješili o Zakon o HRT-u, treba malo staviti pod povećalo. HRT je javna televizija, što znači da se finacira (i) iz pretplate. Pretplata pretpostavlja visoku kvalitetu javno relevantnog sadržaja i prema Zakonu obveznik je pretplate svatko tko ima teve ili radijski prijemnik ili uređaj za prijem radijskog ili teve programa. OK, to je totalitarna zakonska odredba koja je samo korak od suludosti tipa: imate struju, elem, dužni ste plaćati pretplatu. A što ako nisam zadovoljan kakvoćom javno relevantnog sadržaja HRT-a? Što ako sam uvjeren da HRT ne poštuje dobar dio zakonskih odredbi koje ga se tiču? Što ako, uostalom, ne gledam HRT uopće? Imam li onda moralno pravo ne plaćati pretplatu? Na to pitanje valja svatko sebi odgovoriti.

Jedno je sigurno: HRT je izgubio sudski spor protiv malog čovjeka, jošte umirovljenika. Ne treba sumnjati da pravni timovi HRT-a ubrzano rade na nalaženju pravnih modela koji će zaštititi njihovo pravo na harač, no dotad znajte da baš nikada u kuću ne morate puštati sijamske hrtove, osim ako nisu u društvu policajaca s nalogom. A taj film se neće gledati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka