Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
21. veljače 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Papir, i HRT, trpi svašta

Papir, i HRT, trpi svašta
Papir, i HRT, trpi svašta
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2016. u 13:44 2016-02-14T13:44:25+01:00

Radmanovo restrukturiranje HRT-a u nekim segmentima na papiru čak i ne izgleda loše. Na žalost dojam u potpunosti mijenjaju »neki segmenti« i »na papiru«. Naravno da je sada, promjenom vlasti, vodstvo kuće na odlasku, no budući da će očito Timmyjevu Hrvatsku karakterizirati »konsultacije koji ćemomi komunicirati«, baš onako kako se predizborno govorilo, pitanje je kad će do toga doći. Uostalom, što se medija tiče, prvo treba riješiti neprijatelje državne sise broj jedan – neprofitne medije. Da, da, one koji sišu četiri posto sveg državnog novca namijenjenog medijima i za koje se proračunska izdvajanja ukupno mjere statističkom pogreškom.

No vratimo se HRT-u, na kojem je netko pomislio da možda ima varalica i prepisivača diplomi, omiljene igre formativnih godina mladih Hrvata, nešto kao fotkanje pod ustaškim kapicama. I ubo u sridu: 16 zaposlenika učinilo je baš to. Problematično je što ispada da je jedva nešto više od pola posto zaposlenika uhvaćeno sa šalabahterima veličine diplome, pa ako bismo to protegnuli na čitavu državu možda pada teza o omiljenoj igri mladih Hrvata. Možda je to omiljena igra budućih ministara u Vladi RH.

Kako bilo, HRT se restrukturiranjem riješio 700-tinjak zaposlenika, pa se na papiru čini da je poslovanje racionalizirano. Smanjeni su i dugovi, pa sve izgleda idilično. No tako, znamo, ipak nije. Jest tako da program, i radijski i televizijski, pune vječni i preumorni honorarci te da se kresanje programskog novca kreće u smjerovima koje se ne usudimo ni izgovoriti, poput totalnog kastriranja Trećeg. Pridodajmo tome i tvrdnje zlogukih proroka koji kažu da HRT sprema prigrliti dogmu prekarijatskog zakona: angažiranje vanjskih – produkcija, suradnika, svega – do istrebljenja svega što štiti kolektivni ugovor, pa je fešta potpuna.

A to koliko je javnog jala na javni servis, osim što je tema za neki drugi tekst, pokazuje i da će se sve to taracanje javnog interesa dešavati uz mnogo prešutno odobravanje, ako i ne trljanje ruku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno