Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
23. ožujka 2019.
TVeater Davora Mandića

Komentar Oživjela Knjiga ili život

Oživjela Knjiga ili život
Oživjela Knjiga ili život
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2014. u 19:35 2014-10-05T19:35:10+02:00

Od nekadašnje tjedne emisije o knjigama dobili smo dinamičnije sedmominutne ficleke koji idu od ponedjeljka do četvrtka na HRT-u 3. Termin je dobar, 20 sati navečer, a dobro je i to što je svaka emisija u tjednu drugačije koncipirana

Porinuta je konačno dugoočekivana nova/stara i jedina emisija o knjigama na hrvatskim nacionalnim televizijama »Knjiga ili život«. Ukinuta prije točno godinu dana, kada je pala pokošena posvemašnjim ignoranjem tadašnjeg vrha HRT-a javne uloge javne televizije, dočekala je tako ozbiljan redizajn i promjenu koncepta.

   Od nekadašnje tjedne emisije o knjigama dobili smo dinamičnije sedmominutne ficleke koji idu od ponedjeljka do četvrtka na HRT-u 3. Termin je dobar, 20 sati navečer, a dobro je i to što je svaka emisija u tjednu drugačije koncipirana. Pa smo tako u ponedjeljak mogli gledati kritiku romana arhitekta i pisca Borisa Popovića iz usta i pera kritičara Nevena Svilara, a u utorak je Popović objašnjavao što je pisnik htio reći. Srijeda je rezervirana za nekog intelektualca i knjige koje su ga označile, pa je Goran Matović pričao o Krleži i Ujeviću, dok će se u četvrtak otkrivati nove/stare knjige vrijedne pažnje. Prošlog četvrtka to je za gledatelje učinila urednica Irena Lukšić.

   Ono što je odmah vidljivo i što treba pohvaliti, trud je koji ekipa autora, ali pogotovo nova tehnička ekipa pokušava napraviti u samoj prezentaciji emisije. Iako se još dosta toga mora posložiti, režija i montaža koja u nekoj kulturnoj emisiji na HRT-u poznaju pojam »netona«, pa onda time dinamiziraju često napornu »krušku pod njuškom« intervjuiranog, označava izlazak kulture HRT-a iz kamenog doba.

   Super je i to što kritičari u emisiji nisu uvijek iste, kanonizirane vedute ostatka ostataka hrvatskog kritičkog prostora, jer to znači i da ćemo (kao što jesmo) čuti i mladenački neopterećenih, ako nekad i drskih kritičkih opaski. Svakako sjajna stvar.

   E sad, budući da su mnogi već primijetili da je na novu »Knjigu ili život« zbog kratkoće gotovo nemoguće nabasati kao što je to bilo nekad, treba se HRT-ova vrhuška, na čelu ovdje s glavnim Trećeg programa Deanom Šošom, potruditi da ovaj dinamičan kulturni kratkiš nađe svoje mjesto pod suncem i u reprizama. I u dvije-tri preko tjedna, a zašto ne i na drugim HRT-ovim kanalima. Prvom, nedajbože.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown