Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. ožujka 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Oda daljincu

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 24. kolovoz 2014. u 12:06 2014-08-24T12:06:34+02:00

Da, možda su antibiotici jedno od najvećih dostignuća čovječanstva, možda je to i Einsteinova teorija relativnosti, možda su piramide u Gizi, a možda je i Kopernikov heliocentrični sustav. Ali to su sve prvoloptaški odgovori. Razmislite malo bolje i shvatit ćete: daljinski upravljač je majka svih genijalnosti.

  I sam sam bio daljinski upravljač, pa jako dobro znam koliko me dobro bilo imati kod kuće. »Ajde, sine, prebaci na Prvi, sad će Dnevnik«, znao je reći stari, pa bi sinko na nogice lagane, kliknuo gumb na starom katodnom televizoru i zabava je mogla početi. Istina, posla nije bilo toliko puno, jer bila su samo tri programa i možda još pokoji talijanski ako bi se oblak naselio na 44° 52' 38 paraleli sjeverne geografske širine i 13° 51' 42 meridijanu istočne geografske dužine, pa bi se signal odbio od njega i došao do space shuttlea koji je stari izgradio na krovu kuće za primanje talijanskih kanala. Shuttle je, sva sreća, bio nesposoban prenijeti Colpo Grosso, jer bih se tek onda nahodao.

  A onda je došao prvi video u kuću, i s njim daljinac. Jao, sreće! Pause, Play stiskao sam samo zato što mi se može, iz udobnosti kauča. Naravno, omaknuo bi se Eject, pa bi se čovjek u najvećoj nesreći što je poznaje morao ustati i vratiti kasetu unutra, usput se pitajući kako li je samo živio bez daljinskog dok ga nije bilo.

  Ni danas, sto godina otkako mi je prvi put spasio život, ne prestaje me oduševljavati. Kad sam mrtav umoran i jedino što želim je pravo, muško, ono s poremećajem koncentracije, gledanje televizije, kad se samo bezglavo klikće po hiljaditom kanalu, osmijeh mi zatitra na licu kad se podsjetim da je nekad sve to bilo nemoguće.

  A tek kad dođu reklame, pa ga počnem potezati kao inspektor Callahan pitajući najvećeg, i sve bržeg protivnika: »Do you feel lucky, punk?«... Brža je još jedino ona vražja »Samo jedna reklama«.

  Ali dobit ću je jednom, jer daljinac je na mojoj strani

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka