Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Ništa više nije kao prije pa ni...

Ništa više nije kao prije pa ni...
Ništa više nije kao prije pa ni...
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2016. u 10:17 2016-08-28T10:17:41+02:00

Ništa više nije kao prije pa ni...

Gledanje televizije definitivno nije što je bilo. Od vremena kad smo imali dva domaća kanala i nešto talijanskog ili mađarskog snijega, a daljinski upravljači su bili najmlađi članovi familije, puno toga se promijenilo.

Kanale više ne možemo ni izbrojati, stranih jezika je onoliko koliko želimo, a s daljinskih upravljača smo odavno skinuli zaštitnu foliju. Onu koja je bila njihov zaštitni znak kad su se pojavili, toliko da je netko mogao pomisliti da ju se i ne može skinuti, da dolazi u paketu s daljinskim kao Zagrebačka katedrala sa skelama.

Stvar je u tome da smo se nevjerojatno lako, kao što to samo čovjek može, prilagodili novitetima koje, ako malo bolje razmislimo, uopće ne razumijemo. Ma ja zapravo ne kontam ni kako točno, ono baš točno funkcionira katodna cijev, a kamoli da bih znao kako sad odjednom iz tanke slike na zidu dolaze ti fascinantni oblici, boje i zvukovi. Je, je, znam da fosforne čestice bombardirajuju elektroni, katodna cijev itd., ali dajte, molim vas, netko negdje nešto radi ili je radio, a ja to vidim baš tako kao da sam tamo.

I nisam još pravo savladao ni katodnu cijev, a već je to odavno zastarjela tehnologija za koju i moja baka, rođena 1921., kaže da ča će nan to staro u kući. Treba li reći da je u njenoj sobi najbolja televizija u tom stanu i da se baka sasvim lijepo snalazi s oba daljinska upravljača.

Mislim o svemu tome dok resetiram prijemnik nakon još jednog zamrzavanja slike. Dok nervozan čekam da se popune sve one kockice i da krene program, razmišljam o čudima svijeta koje uzimamo zdravo za gotovo jer je bilo pametnijih od nas koji su smišljali, inovirali i, najvažnije, proizvodili.
Evo ih, sve kockice konačno, sad će i slika. Moram nazvati svog operatera i reći mu da je nedopustivo to sa zamrzavanjem slike. Mislim, u 21. stoljeću smo, alo!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.