Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Murta i Kurta

Foto S. DRECHSLER
Foto S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2014. u 10:10 2014-11-02T10:10:00+01:00

Recesija kao permanentno stanje ruši sve svjetske rekorde i samo uz nevjerojatnu dozu mentalne gimnastike Kukuriku apologeti pričaju o pozitivnim trendovima.

Franjo Tuđman nije pozitivna figura hrvatske povijesti. Vjerujem da bi mu sud dokazao nečasne radnje vezane barem za Bosnu i Hercegovinu, da mu prije nije presudila biologija. Kakve ovo veze ima s TVeaterom? Vrlo posredne. Ovo, naime, govorim, zato što mi je nakon Milanovićevog obraćanja javnosti u i nakon Dnevnika prošli utorak sve jasnije da taj na vlasti ostati neće.

I dobro je to, jer toliku razinu nesposobnosti u vođenju države malo tko je mogao očekivati. Recesija kao permanentno stanje ruši sve svjetske rekorde i samo uz nevjerojatnu dozu mentalne gimnastike Kukuriku apologeti pričaju o pozitivnim trendovima.

No vratimo se Milanoviću na HRT-u. Nisu prošla ni dva TVeatera, a svakako je to bilo prije braniteljskih prosvjeda, kad sam u jednoj kolumni pisao o produbljivanju jaza između branitelja i tihe većine umorne od agresivnog urlikanja njihovih »predstavnika«. Premijerovo obraćanje nije bilo potez državnika koji drži konce u rukama, nego tipa koji glavinja u nemogućnosti da artikulira inače ispravan stav o braniteljskim pravima. I to je samo još jedan od razloga zašto će pasti.

No sjaši Kurta da uzjaši Murta. A Murta, jednako sposoban povesti zemlju u gospodarski oporavak kao Kurta, kudikamo je lošija varijanta u segmentu civilizacijskih dosega, što pokazuje svakom svojom novom izjavom o, recimo, zaštiti lika i djela Franje Tuđmana.

 I zato mene zanima još jedna stvar: što je radio onaj papirnati brodić na Milanovićevom stolu iza kojeg je prosuo svoj izniman osjećaj za trenutak i situaciju? Je li on podsjetnik na sina ili na san o suptropskom otoku na kojem kokosi dokazuju Newtonovu teoriju dok supruga reže tanku šniticu crnog kruha? Jer s vlasti odlazi, to je jasno, no kad na nju jednom zasjedne kraljević Karamarko Jong-Un, neće nam ostati drugo nego da radimo papirnate brodiće i sanjamo o slobodi koju smo nekad uživali. Slobodi u kojoj smo smjeli, na primjer, reći da Tuđman nije pozitivna figura hrvatske povijesti bez bojazni da ćemo završiti u zatvoru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.