Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Mali su veliki

Etgar Keret / Foto Arhiv NL
Etgar Keret / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2015. u 11:50 2015-10-25T11:50:00+01:00

 
Od svih velikih veselja koje nudi HRT, najveća su ona mala. Jedan od najboljih HRT-ovih projekata živi, na sreću, svoju drugu sezonu, radi ga ista ekipa i pokazuje da je sve ono što smo o njemu pisali bilo na mjestu. Knjiga ili život, pitate? I jedno i drugo, baš tim redoslijedom i baš pod tim imenom na Trećem programu HRT-a.

Otvorili su sezonu pravim biserom, razgovorom s jednim od najboljih kratkopričaša današnjice, Izraelcem Etgarom Keretom. To otvaranje u osvitu jeseni pokazalo je odmah u čemu su najbolji: u izlasku na teren, pronalaženju odlične lokacije i osmišljavanju scenarija koji piscu, kritičaru ili drugom gostu omogućuje da dade najbolje od sebe u formi od desetak minuta.

To otvaranje s Keretom odmah nas je tako podsjetilo zašto je Keret jedan od najboljih; ne zato što važno puši lulu u svom tolstojevskom naslonjaču, nego zato što je jedan od nas, što govori o stvarima koje nas se itekako tiču, a to čini duhovito i nepretenciozno.

Za potpunu analizu važnosti Knjige ili života u hrvatskom prostoru trebalo bi puno više od jednog stupca ove kolumnice u novinama. No možemo reći da se prostor koji se u mainstream medijima sužava za književnu kritiku, ovdje nužno štiti. I to tako da se puni raznolikim kritičarskim glasovima, mnogih generacija i profila, i to, opet, na televizičan način u formi razgovora informirane udrednice emisije Karoline Lisak Vidović i kritičara.

Naravno, u današnje vrijeme teško je očekivati da će se čovjek naći od ponedjeljka do četvrtka oko 22 sata pred ekranom na kojem će baš svi ukućani htjeti gledati Knjigu ili život, ali na sreću postoji Televizija na zahtjev. Taj HRT-ov servis na njihovom webu konačno funkcionira kako treba pa se željeni program brzo učita i može se normalno njime manipulirati na vremenskoj traci.Zato trk na Televiziju na zahtjev i od početka: Keret, Sofi Oksanen, Clemens Meyer pa sve do Nebojše Lujanovića i Suzane Matić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.