Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 23° 23° 1
20. travnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Ljevica utopljena u općenitost

Foto Davor Puklavec/PIXSELL
Foto Davor Puklavec/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2016. u 8:43 2016-09-04T08:43:41+02:00

U cijeloj debati jedini trenutak u kojem je Hasanbegović bio na tankom ledu bio je trenutak konkretnosti oko produljenja mandata v. d.-u glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, a nakon Hasanbegovićevih tvrdnji da on nije nikada kadrovirao. Dakako da jest, i to puno više no što je Glavašević uspio pokazati

Još je jedna vruća politička debata iza nas, no akteri su bili vezani uz područje kulture. Sučeljavanje Siniše Glavaševića kao mogućeg ministra kulture Narodne koalicije i tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića organizirao je 24 sata, suvereno vodio novinar Boris Rašeta, a prenosila i N1 televizija. Kao televizija koja pod vodstvom Tihomira Ladišića radi sve važniji informativni posao.

Što smo, i opet, naučili iz sučeljavanja dviju različitih ideoloških koncepcija? Sučeljavanja koje je dijelom moglo podsjetiti i na sraz Željke Markić i Sandija Blagonića ispred Miroslava Bage. Mogli smo naučiti da ideološka ljevica (sa svojim imanentnim pluralizmom mišljenja i uvažavanjem različitosti) ima temeljni problem u suočavanju s demagoškom ideološkom desnicom (kojoj su usta puna demokracije, a djela isključiva) utoliko što pokušava debatirati uopćeno.

Umjesto da se dohvati konkretnih točaka (ne)činjenja aktualnog tehničkog ministra kulture, a ima ih toliko da bismo cijelu novinu njima mogli ispuniti, Glavašević je došao s kolažem novinarskih isječaka i općim kvalifikacijama koje bi pobio i puno manje vješt demagog od Hasanbegovića.

U cijeloj debati jedini trenutak u kojem je Hasanbegović bio na tankom ledu bio je trenutak konkretnosti oko produljenja mandata v. d.-u glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, a nakon Hasanbegovićevih tvrdnji da on nije nikada kadrovirao. Dakako da jest, i to puno više no što je Glavašević uspio pokazati.

I umjesto da Glavašević pomete pod Hasanbegovićem po egzaktnim točkama – za što se imao vremena informirati uz stranačku logistiku kojom rapolaže – on se utapao u općenitostima, izgubivši se, primjerice, na vrlo jednostavnom pitanju o HAVC-u, pri čemu je upravo nečinjenje ključno. No za to se Glavašević trebao puno bolje pripremiti, a ne da na kraju ostaje gorak okus u ustima o dobrom tipu koji ispravno misli, ali nije konkretan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš