Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
23. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Lepa sela 4-ever

Lepa sela 4-ever
Lepa sela 4-ever
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2015. u 16:30 2015-10-18T16:30:45+02:00

Svaki put malo umrem kad Dragan Bjelogrlić u tunelu drži na nišanu ženu, možda opasanu eksplozivom a možda i ne, koju su neprijatelji poslali prema njegovoj jedinici pa on kaže da ne može pucati jer je to njegova bivša učiteljica i onda netom prije nego što mora okinuti – jer ako ne okine ugrozit će živote svojih suboraca – kaže: »Jebem ti život«. Spasi ga tada već katatonični Viljuška, koji je upuca prije nego što bi ovaj zapečatio svoju ljudskost. Jer rat izvlači i ono najbolje i ono najgore iz ljudi.

Tako sam i opet malo umro prošle nedjelje, kad je RTL prikazao »Lepa sela lepo gore« u terminu za noćne čuvare. Nakačio sam se na njega, jednako kao što se to desi svaki put kad surfam kanalima i vidim da se prikazuje. To je valjda jedini film koji uredno odgledam do kraja bez obzira na to u kojem trenutku ga počnem gledati i bez obzira na to što znam da me čeka rolerkoster emocija.

I ne samo to, kad god ga pogledam pomislim da boljeg filma u životu nisam vidio i da bi Tarantino dozvolio da mu otpadaju udovi sa svakim novim kadrom, kad bi samo mogao snimiti taj film.

Ta nevjerojatna lakoća metafore, ti životni likovi, naši i alegorijski u isto vrijeme, nezaboravni dijalozi koji tako pogađaju duh vremena, humor od kojeg zastaje dah, koji se jedva može probiti od konstantne knedle koja je isto tamo, čuči u naslućenoj istini ljudske prirode, boli tako specifično balkanskoj, da je opća i univerzalna. Prokletstvo je taj mali jezik, jer ovakvo remek-djelo se ne viđa.

Ima, dakako, teza da je film prosrpski, ali ne bih rekao. Nije to priča koja pretendira na povijesnu istinu, to je priča o ljudskosti u vrtlogu povijesti. Nitko tamo nije crno-bijel, ali kao u svakoj sjajnoj priči nužno se dešava gledateljska identifikacija. No poruka je sve samo ne ružičasta: kad je ljudskost ulog, a rat igra, šanse da pobijediš kuću su mizerne, kao i u bilo kojem kazinu.

Kad tad kuća će te dokačiti i lepo ćeš izgorjeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka