Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 2n
Sutra: 13° 13° 2n
25. travnja 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Late night Šprajcer

Late night Šprajcer
Late night Šprajcer
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2015. u 7:30 2015-04-19T07:30:00+02:00

Čini se da polako sazrijeva vrijeme za hrvatski late night show. Možda ćemo konačno morati smisliti i hrvatski naziv za ovaj format koji je u Americi po mnogočemu zaslužan za zdravo informativno stanje nacije. Naime late night show, kako mu ime kaže, ide kasno noću i obično duhovito, manje ili više informativno, ali naglašeno autorski i provokativno komentira ključne vijesti toga dana. Time pruža nužnu protutežu uglavnom puno obzirnijim dnevnim platformama, ako one i jesu stranački ili ideološki obojane.

   Late night obično ima jakog voditelja koji donosi, ali i komentira vijesti te razgovara s gostima. Reportaže drugih novinara također nisu rijetkost, ali se i u njima traži autorski štih. Priča mora biti dobro i duhovito ispričana i, dakako, relevantna.

   Sve to, prema prvim najavama, ima RTL-ov Direkt prebjega Zorana Šprajca, koji kreće ovaj ponedjeljak u 22.15 sati. Prepoznatljivi voditelj bez dlake na jeziku, format dnevnog late night news showa, čak i reportaže, ali i najava da se neće robovati strogim pravilima, čine se kao dobra formula uspjeha. No nije sve tako sjajno.

   Prvo, RTL se hvali novim spejs šatl studiom, ali zanemaruje jednu iznimno važnu činjenicu: iza prepoznatljivih američkih voditelja stoje vojske talentiranih scenarista. Šprajc toga neće imati.

Dakle čak i kad gledate Jona Stewarta koji ima loš dan, radi se o tome da je taj loš dan imalo 30-ak ljudi, scenarista i producenata, koji nisu uspjeli iznijeti genijalne fore. Iako će Šprajcu na usluzi biti pojačana Informativa RTL-a, on će zapravo u kreiranju ključnih segmenata emisije biti sasvim usamljen, što će njegov late night činiti one man news showom. A to, složit ćemo se, znači i puno veće oscilacije.

   Sve se stoga čini da ćemo na pravi late night morati čekati još neko vrijeme, kada se osvijesti da su u toj formi, uz jakog glavnog voditelja, scenaristi najvažniji. Dotad ćemo gledati Šprajca kojem će se samo ozakoniti ono što je neovlašteno radio na javnoj televiziji prije odlaska: privatiziranje medijskog prostora i komentiranje vijesti. Ali nije ni to malo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja