Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2
Sutra: 5° 5° 2
16. veljače 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Kvizna situacija

Kvizna situacija
Kvizna situacija
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2016. u 11:01 2016-01-03T11:01:04+01:00

Kad sam prvi put, potpuno slučajno, bio na pub-kvizu, smrtno sam se dosađivao. Nisam se natjecao i nisam mogao shvatiti što je natjecateljima toliko privlačno. Prošlo je od toga neko vrijeme, a ubrzo je nestalo prijatelja koji bi bili raspoloženi za večernju cugu ako u pitanju nije neki kviz. Dugo sam se opirao, a onda pokleknuo. I super se zabavio.

S takvim predznanjem bacio sam se na mlađahnu »Kviznu situaciju« na HRT-u 3, skeptičan prema konceptu zabave u promatranju drugih koji se natječu. I koji još k tome pijuckaju pive u atmosferi koja pogoduje njihovoj zabavi, a ne blamu kao što je to uglavnom kod ostalih kvizova. Ne mogu reći da je to bilo najzabavnije vrijeme provedeno pred malim ektranima, ali nije bilo ni toliko loše kao moje prvo iskustvo s nenatjecanjem u »pravom« pub-kvizu.

Radi se o tome da je format pub-kviza morao biti prilagođen televiziji, i u tome je ekipa na čelu s Mariom Kovačem napravila sasvim solidan posao. Ubrzali su stvar koliko se moglo i napravili je televizičnijom. No i u tim okolnostima su pauze za vrijeme konzultiranja natjecatelja zapravo rupe koje je teško ispuniti. Kovač i njegov suvoditelj Milan Fošner televizijski nisu još kliknuli, pa zasad imamo Kovačeve pokušaje da razmijeni nekoliko duhovitih opaski o natjecanju i atmosferi i Fošnerovo otežano prikrivanje frajerskog kompleksa. Ali stvar je tek krenula i treba dečkima dati šansu.

Ono što projektu svakako treba honorirati jest originalnost formata. »Kvizopubna« populacija u Hrvatskoj zaslužuje svoje mjesto na televiziji i odlično je što HRT ima priliku razviti novi format u uvjetima koji ne nameću tržišnu isplativost.

Ipak, najuočljiviji koncepcijski problem u tome je što gledatelji vole u kvizovima tražiti iznimnost, bila ona u znanju ili sramoti, i u pravilu im je drago kad se sudionici preznojavaju u mukama pred kamerama. Odgovor na pitanje zašto gledati kviz kojem je težnja da su svi sudionici opušteni i zabavljeni bit će ujedno i odgovor na pitanje o potencijalu ovog formata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka