Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. ožujka 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Kako gledamo televiziju

Foto arhiva NL
Foto arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2016. u 10:53 2016-05-08T10:53:00+02:00

Sve je više korisnika tzv. naplatne televizije (pay TV), koja kod nas stiže putem kabela, internetskog protokola (IP), satelita, ali i DVB-a (evotv). Iako je još uvijek najviše korisnika »free to air« digitalne zemaljske televizije (DVB-T), to je logično, jer pay TV nudi više sadržaja, a ponekad i interaktivnost te usluge telefona i interneta.

Promjene se dešavaju jedino u odnosu snaga i udjelu korisnika, pa ponekad iznenade neki podaci, kao npr. prošlogodišnji mali pad IPTV-a nauštrb satelita, no ključne promjene desit će se tek razvijanjem internetske televizije. Naime, naplatnom televizijom, ako i jest interaktivna, stiže samo ono što davatelj usluga nudi. Prestane li, recimo, Iskon TV nuditi Eurosport, kao što jest, onda ga korisnici ne mogu gledati, pa će im, možda, jedina utjeha biti to što se među regionalnim kanalima od ovog tjedna nalazi i N1. No vjerojatno neće, jer koliko god N1 nudio trenutno najsvježiji informativni program, s gomilom novih akvizicija, sport je sport.

Internetska televizija puca na one koji imaju veću želju sami odrediti ono što će gledati. Problema s njenim razvojem je puno, od uređaja na kojima se gleda, pri čemu su to još uvijek često računala, a vrlo malo TV-prijamnici, kvalitete prijema koji ovisi o mreži, disperziranosti sadržaja...

Sve u svemu, čini se da je naplatna televizija sa svim svojim prednostima, ali i ćudljivostima, još uvijek najsigurniji ulog u konzumiranje teve sadržaja, a njen rast dobar je za korisnike, obzirom da rast smanjuje ćudljivost i cijene, a povećava konkurentnost i kakvoću sadržaja.

Sve to dobro znaju oglašivači u Hrvatskoj, čije se oglase sve češće može naći i na kanalima na kojima ih dosad nije bilo, što dodatno komplicira stvari domaćim nacionalnim televizijskim kućama, koje su se našle na puno širem prostoru borbe za svoj komadić profita.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka