Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Je li bitan Glas?

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2015. u 15:23 2015-11-08T15:23:38+01:00

Najavljen je novi »The Voice«, koji se još uvijek iz nepoznatih razloga ne zove »Glas«, šou kojim je HRT uspio parirati muzičkim talent šouovima komercijalnih televizija. Krenut će 23. siječnja sljedeće godine, 76 kandidata već je odabrano i zapravo nema puno novosti. Ekipa je ista, nešto su se sitno promijenila pravila, ali sve se to dade uguglati i nije posebno zanimljivo.

Ono što doduše jest zanimljivo tiče se Nine Kraljić, prošlogodišnje pobjednice šoa, ali jednako tako i svih pobjednika svih sličnih šouova. Što je s njima, gdje su, što im je pobjeda značila? Odgovori su zapravo podjednako jednostavni: uglavnom ništa, uglavnom nigdje, uglavnom ništa. Više je razloga tome.

Prvi i najprozirniji može se svesti pod riječ antiklimaks. Do kraja šoua finalisti su profilirani; zna se što im leži, pa se i pjesme biraju prema tome. I to su obično »jake«, prepoznatljive, poznate i/ili omiljene pjesme, pa pjevač/ica zvuči savršeno. Nakon toga, naravno, može se samo dolje. I to ne samo zato što je teško ponovno postići takav klimaks nekom novom pjesmom, nego zato što dolazimo do drugog, ključnog razloga zašto se ti talenti utope u prosječnosti ili pak nestajanju sa scene: kakvoće pjesama u optjecaju.

Ninin singl »Zaljuljali smo svijet« dosta je dobar primjer. Tom preproduciranom kakofonijom svega i svačega pokušalo se naplatiti sve ono dobro što je Nina pokazala u natjecanju. Recimo kad je pjevala »Što te nema«. Ali ono čega doista nema, dobra je pjesma. I zato više ne pamtimo ni druge pobjednike ili natjecatelje takvih šouova. Da, pamtimo Sašu Lozara, ali zato što nastupa u TLZP-u i pokazuje da svojim nevjerojatnim vokalom i mogućnošću reinterpretacije gotovo svakog, njemu nema tko napisati dobru pjesmu.

I zato dajte se više skinite s tim pjevačkim šouovima, vrijeme je za autorski, na kojem ćemo čuti nove, svježe pjesme. Jer vokala fala bogu imamo, a ovoj staroj dosadnoj gardi pjesmopisaca, koja nije u  stanju napisati ništa originalno, vrijeme je da se povuče. Ali taj šou nećemo gledati; lobi je, budimo realni, prejak.
Davor MANDIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka