Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4n
Sutra: 11° 11° 4n
15. studenoga 2018.
TVeater Davora Mandića

kolumna Hop, žica žica žica...

Hop, žica žica žica...
Hop, žica žica žica...
Autor:
Objavljeno: 5. rujan 2011. u 14:41 2011-09-05T14:41:02+02:00

U neka davna, mračna komunistička vremena, kad se molilo u tišini a daljinske teveupravljače glumila djeca, prosječan je televizoman bio prilično neinformiran o tome što uopće postoji u svijetu televizije. Istina, bijelio se i tada pokoji satelitski tanjur na balkonu ili su kakva ogromna željezna rebra s pojačalima i pretpojačalima parala nebo u osiguravanju nešto talijanskih/austrijskih programa, ali većina se oslanjala na tri državna kanala čiji su program krojili neki ljudi o kojima je malo tko išta znao.

U međuvremenu stvari su se prilično promijenile. Nekad utopijska scena iz američkih filmova u kojoj lik ispred teveekrana klika prema aparatu u potrazi za savršenim od hiljadu ponuđenih programa postala je stvarnost. I izgubila svoj utopijski štih, jer naravno sad znamo da on nije pokušavao naći savršeni program, nego izbjeći gomilu smeća kojima su ga zasipale komercijalne televizijske kuće. Kvragu, šećerna vuna uvijek izgleda ukusnija nego što jest.

U nas to izgleda tako da više ni formula Odabrao Đelo Hadžiselimović nema težinu koju je imala, jer su razni oblici (i)legalnog konzumiranja pokretnih slika omogućili itekako dobro poznavanje suvremene produkcije. Pa dok skauti naših televizija troše kompanijine dnevnice i izjedaju jeftine wurstle na međunarodnim sajmovima gdje su poslani kupiti par kubika emisija, kod kuće su one već prožvakane i ispljunute. I to govorimo o najskorijim produkcijama, ne o iznenadnim otkrićima serija koje se vani emitiraju dvadeset i osmu sezonu.

Zato iako veseli, jer pokazuje neki oblik ukusa, ipak izgleda pomalo tužno kad HTV u jesenskoj shemi najavljuje novu hit-seriju »Wire«. Ej, »Žica« je završila s emitiranjem pete i posljednje sezone još 2008. godine. U međuvremenu je izašla na DVD-u, otputovala u svemir a prema njenim motivima Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Prološca radi predstavu čija se premijera očekuje oko Božića, kad jenjaju požari.

Tako je i s mnogim drugim teveproizvodima koje nam predstavljaju kao novitete, ali ne treba biti mrgud i treba stvari gledati s vedrije strane – barem hipsteri koji na vrtnim zabavama već godinama suvereno pričaju o superturbokul serijama koje nisu gledali konačno mogu savladati gradivo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka