Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
TVeater Davor Mandića

kolumna HRTi kao Babaroga

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2016. u 11:50 2016-02-28T11:50:45+01:00

Novosti koje nova usluga nudi nećemo ovdje uspjeti ni pobrojati, ali u osnovi odmah se može dati ocjena: HRT je posao napravio vrlo dobro. Sada je, recimo, uz klasičnu TV na zahtjev moguće gledati i slušati program uživo i sve to u informatičkom smislu dosta dobro funkcionira, pa se emisija koja je trenutno na programu može i premotavati

Korisnici HRT-ove usluge Televizija na zahtjev ovih su se dana sreli s jednim mostom. Nije ga izgradio Petrov, srećom, nego HRT-ov informatički tim. Most je zapravo link na novu multimedijalnu funkciju HRT-ova mrežnog portala, nazvanu HRTi, koja će zamijeniti postojeću uslugu Televizije na zahtjev.

Ta je usluga apsolutno najvažnija HRT-ova digitalna usluga i jedna od onih koja HRT čini istinskim javnim servisom, jer nudi mogućnost gledanja i slušanja programa s odmakom, umjesto praćenja satnice, što je suvremenom čovjeku sve teže. O tome smo već puno puta, i ovdje, pisali, pa ne treba to previše elaborirati.

Novosti koje nova usluga nudi nećemo ovdje uspjeti ni pobrojati, ali u osnovi odmah se može dati ocjena: HRT je posao napravio vrlo dobro. Sada je, recimo, uz klasičnu TV na zahtjev moguće gledati i slušati program uživo i sve to u informatičkom smislu dosta dobro funkcionira, pa se emisija koja je trenutno na programu može i premotavati.

Sve ćemo to analizirati u drugim tekstovima, no ovdje ćemo se posvetiti onome s čime će se korisnik susresti čim pokuša pokrenuti neku emisiju koju je propustio: omraženoj registraciji. Mnoge će to i odvratiti od usluge, ali oni koji ustraju naići će na prijavu u kojoj će im se tražiti ime, prezime, e-mail, spol, datum rođenja, lozinka, država i grad u kojem žive, broj noge... Naravno, malo tko će kliknuti na »uvjete korištenja«, ali tamo se zapravo nalazi ključ registracije.

Osim općih mjesta i odricanja od odgovornosti, u članku drugom zakopan je zahtjev HRT-a da korisnikom HRTi usluge može biti jedino obveznik plaćanja RTV pretplate te da pristaje na provjeru po toj osnovi.

Da to nekog ne bi zbunilo, valja ipak reći, što i sudske presude potvrđuju, da vam HRT nema pravo ulaziti u kuću i išta utvrđivati, osim ako nije u pratnji policije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka