Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 26
Sutra: 13° 13° 26
23. travnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna HRT-ova svinjarija

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva
Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva
Autor:
Objavljeno: 1. studeni 2015. u 12:38 2015-11-01T12:38:40+01:00

»Briljanteen« je odgajao muzički, knjiški i ini ukus generacija tinejdžera. Gledanost mu nikad nije bila velika, ali bila je presudna za formiranje slobodnomislećih kreativnih jedinki širokih pogleda i, nije nevažno, dobrog ukusa. I baš zato je javna televizija potrebna, jer niti jedna komercijalna ne bi prikazivala takav program takve gledanosti

Samo apsolutnom svinjarijom može se nazvati ukidanje programa za djecu i mlade na Hrvatskoj radioteleviziji, što znači da više nikad nećete gledati sjajni »Briljanteen«, ali i druge emisije poput »Školskog sata«, »Punog kruga« ili »Čarobne ploče«.

Bit će da su neki izbori, jer u takvoj je medijskoj tišini prošao taj nečuveni HRT-ov potez na čelu s programskim direktorom Sašom Runjićem i urednicom Drugog Vesnom Karuzom da je to milina.

Navodno radi se o odluci potaknutoj istraživanjem koje kaže da mladi ne gledaju televiziju pa će im HRT isporučivati sadržaj na internetu. Takva nezakonitost i kretensko tumačenje, ako je točno, s HRT-a dugo nisu izašli. Pa naravno da je digitalno okruženje promijenilo način percepcije svijeta i da je tim veći izazov za proizvođače sadržaja namijenjenih mladima do njih i doprijeti, ali danas je baš zato to potrebno više nego ikad prije.

»Briljanteen« je odgajao muzički, knjiški i ini ukus generacija tinejdžera. Gledanost mu nikad nije bila velika, ali bila je presudna za formiranje slobodnomislećih kreativnih jedinki širokih pogleda i, nije nevažno, dobrog ukusa. I baš zato je javna televizija potrebna, jer niti jedna komercijalna ne bi prikazivala takav program takve gledanosti.

HRT je zadržao nešto programa predškolskog odgoja, ali mladi su na internetu, a znamo koliko često guglaju HRT-ov web. No čuju se i glasine o nekakvom magazinskom šou za mlade, ali te iste glasine jako su skeptične oko kakvoće. I s pravom trebaju biti, jer ako je gledanost bila kriterij za ukidanje, za očekivati je da će biti i za ovaj magazin. A Bog nas treba sačuvati od programa koji će na HRT-u raditi s idejom da je baš to ono što mladi žele gledati.

Mene u ovoj priči jako zanima što radi Programsko vijeće. Zašto je ta odluka prošla? Tko će snositi sankcije zbog jednostranog i zasigurno pogrešnog tumačenja zakonskih odredbi prema kojima je HRT dužan emitirati program za sve uzraste, odnosno da »emitirati program« znači prikazivati ga na jednom od četiriju kanala, a ne na internetu? Puno pitanja, valjda će izbori skoro proći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja