Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Gnocchi u sutonu

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2016. u 8:32 2016-04-24T08:32:00+02:00

Kad se film zove »Gnothi Seauton« i o svjetski je poznatoj skijaškoj obitelji Kostelić, a autor mu je pompozni HRT-ov Bruno Kovačević, koji ima nezgodu u preponama svaki put kad naglas izgovori »Kostelić«, za pretpostaviti je da se ne radi o dubokoumnom ili nedajbože kontroverznom filmu.

Ali nećemo griješiti dušu, film, koji si tepa da je dokumentarni, još nismo vidjeli, iako smo, recimo, čitali u Los Angeles Timesu da je zapravo malo dulji propagandistički letak, lišen ikakvih dubljih uvida u živote obitelji Kostelić. Gledat ćemo film, nije nas strah da nećemo, sigurno i na HRT-u, samo da odradi nekoliko beznačajnih festivala, pokupi koju plaćenu nagradu i eto nas. A to je zapravo i potaknulo ovotjedni TVeater. Nagrada, naime, na WorldFestu u Houstonu.

Vijest je bila pompozna, skoro kao Kovačević; površni portali su je dijelili kao da je šaka Leopolda Mandića, a na HRT-ovu obmanjujuću propagandu nasjela je i HINA, ali trebalo se samo podsjetiti jednog drugog našeg imena, tijesno povezanog s tim festivalom. Draga gošća ove kolumne, kronično netalentirana redateljica, ali iznimna PR-ovka Irena Škorić, napravila je karijeru na ovom festivalu na kojem je osvojila sve što se osvojiti dade. Problem je jedino što je WorldFisting poznat samo po tome da je tzv. scam-festival. U prijevodu: prevara. Dovoljno je platiti kotizaciju i uskoro očekivati neku od festivalskih nagrada. Pa čak i oni priznaju da 20 posto prijavljenih dobiva nagrade. Prijavljenih, dakle i onih koji su poslali snimke svojih preponskih nezgoda.

Ali što bi se Bruno oko toga uzbuđivao, dovoljno je da je pogledao filmsku karijeru Irene Škorić i sebi poželio jednu takvu. Početak? WorldFest u Houstonu, koji kulturno nepismeni i lijeni novinari i urednici nazivaju najstarijim festivalom dokumentarnog filma te jednim od utjecajnijih u svijetu. Niti je najstariji, niti je dokumentarnog filma, a o utjecaju smo, valjda, dovoljno rekli. Da ne njušimo početak još jednog gadnog »scama«, kao u slučaju Škorić, još bi nam možda bilo i smiješno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!