Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Eurosong veći od života

Foto Anna Velikova / EBU
Foto Anna Velikova / EBU
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2016. u 10:32 2016-05-22T10:32:48+02:00

U taj koloplet koji od Eurosonga želi učiniti glazbeno relevantan globalni festival uklapa se i Hrvatska, koja je zadnji put mogla biti kul kad su na nekadašnjoj Dori nastupili Kawasaki 3P s odličnom Antonijom. Da smo tada na Eurosong poslali još nepoznati punk bend koji na stage izlazi u gaćonama i dere se o ljubavi koje nema, možda bi danas sve izgledalo drugačije

Ima ta jedna skupina ljudi koja je radosno trljala ruke nakon lošeg plasmana Nine Kraljić u finalu Eurosonga. Ako ih nazovemo impotentnim domaćim skladateljima, uvrijedit ćemo impotentne ljude pa to onda nećemo učiniti.

Ta krema domaćeg društvenog života, kreativna u svom poslu koliko i Karamarkovo poricanje sukoba interesa, svoje je bljuvotine prosula po Nini Kraljić čim se drznula ne koristiti njihove velebne usluge. Skromna djevojka vratila im je najbolje što je mogla: plasmanom u finale Eurosonga, što je njima zadnji put uspjelo u srednjem pleistocenu.

Na žalost, na kartu na koju su igrali austrijski autori sa svojom korektnom pjesmicom igrala je i većina ostalih na Eurosongu, pa Nina nije uspjela zablistati, u čemu joj nije pomogla ni mala vokalna nesigurnost u finalu. Sve je to, naravno, posve nebitno, jer Nina je posao odradila dobro, gledamo li na stvari normalnim očima.

Problem je što se ne gleda normalnim očima, na što upućuje usudnost kojom Hrvati pristupaju ovom frikšou s krizom identiteta. Naime, ovo je izdanje potvrdilo da se izvođači ponovno doživljaju previše ozbiljno, pjevajući pjesme veće od života. Pokušaji (auto)ironijskog poigravanja konceptom Eurosnoga u zadnje vrijeme uglavnom ne stižu ni do polufinalne pozornice.

U taj koloplet koji od Eurosonga želi učiniti glazbeno relevantan globalni festival uklapa se i Hrvatska, koja je zadnji put mogla biti kul kad su na nekadašnjoj Dori nastupili Kawasaki 3P s odličnom Antonijom. Da smo tada na Eurosong poslali još nepoznati punk bend koji na stage izlazi u gaćonama i dere se o ljubavi koje nema, možda bi danas sve izgledalo drugačije.

No da ne budemo prestrogi prema sebi, BiH je taj kul imala, pa ga spektakularno izgubila. Zemlja koja je svojedobno na Eurosong poslala Laku, čovjeka koji je uhvatio bit ovog natjecanja, bez obzira što tada nije pobijedio, na ovo izdanje kao da je poslala sve čega se mogla sjetiti. Ako me sjećanje ne vara, čini mi se da u njihovoj pjesmi nisam čuo jedino škotske gajde. Sve ostalo su imali.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.