Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
25. ožujka 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Dragi Lastane

Dragi Lastane
Dragi Lastane
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2016. u 10:41 2016-01-31T10:41:51+01:00

Film »Dragi Lastane«, redateljice Irene Škorić, prikazan prošle nedjelje na HRT-u, trebao je biti topla posveta imenu koje je označilo brojna djetinjstva, ali i triler oko utvrđivanja pravog identiteta toga imena. Svi elementi za genijalnu dugometražnu dokumentarnu priču su tu: intriga, istraživanje, nostalgija, kulturološki vremeplov, ime koje je znak... i samo bi kronično netalentirani diletant tu priču mogao upropastiti. A Škorić je upravo to pošlo za rukom.

Dobili smo, nevjerojatno je to gotovo i izreći, dosadnu, konfuznu i tehnički loše izvedenu papazjaniju koja je maestralno upropastila fenomenalnu temu.

Krenimo redom. Dosada. Kako priča o Lastanima može biti dosadna? Lastanima, da, jer iza tog imena, koje je godinama ostalo sačuvano od znatiželjnika kao da se radi o top Stasijevom špijunu, stoji više ljudi. I veći dio njih je izišao pred kamere. Za neke smo znali, za neke ne. Aktualnog, naravno, nismo upoznali, i to je sasvim u redu, ali nije u redu što su sjajni likovi, duhoviti i rubno impostirani, smontirani u mišung koji tjera na pogledavanje sata.

Dolazimo, dakle, do konfuzije. Načne se neka odlična tema, poput gej kompleksa, političke obojenosti »Modre laste«, Lastanove avangardnosti u promišljanju seksa i spolnosti, imamo i odlične sugovornike, i to ne samo Lastane, ali taman kad bi se nešto trebalo desiti, eto redateljice, skače na drugo drvo, da slučajno ne bismo došli do kakvog zaključka.

No dobro, možda ga ne bismo ni čuli, jer je zvuk tako očajno snimljen da se film mora gledati s daljinskim. Ili se dere ili ga ne možete čuti. Kako je to prošlo na HRT-u, nemam pojma.

Ili imam: Irena Škorić. Ova filmašica, koja je biografiju nabildala slanjem svojih loših filmova na festivale s kotizacijama, na kojima kotizacija znači i dobivanje nagrade, pa onda imate 465 natjecatelja i 465 nagrada, jedino je dobra u samopromociji. A kad ti u Hrvatskoj snimanje filmova ne ide, nećeš od njih, naravno, odustati, nego ćeš razviti vještine uspješnog plasiranja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka