Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Daleko je Merika

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2015. u 8:00 2015-09-06T08:00:00+02:00

Balkan nije dao Stephena Hawkinga, a bogami ni Kim Kardashian pa da bude interesantan američkim medijima. Dobro, dao je tamo neki rat u kojem su Ameri spašavali stvar (sigurno su uvjereni u to), ali budući da njihove intervencije nisu postale novi Vijetnam, Irak, Afganistan... (nastavi niz do kraja novina), nije im ni to osobito zanimljivo.

No posljednjih dana u kratkom vremenu Balkan je bio in.

Prvo je sve popularniji John Oliver raščetvorio slovenski Laibach kao prvi rock sastav sa Zapada koji će nastupati u Sjevernoj Koreji. I koliko god bili fanovi inače metodičnog i izuzetno informiranog Olivera, njegova je interpretacija slučaja Laibach bila jedna od onih prvoloptaških, zadovoljnih samom sobom i forom o fašističkom bendu čiji pjevač nekontrolirano urla. Pa iako nisam fan Laibacha, a jesam Olivera, moram reći da je iznenadio neinformiranošću. Pa to je Amerikanac koji se uspio probiti na sceni kasnovečernjih showova, za američke pojmove nevjerojatno dugim i pametnim govornim prilozima. Laibach nećemo zapamtiti kao jedan od uspješnijih, ali kao kuriozitet sigurno hoćemo.

E, a onda su web skauti megapopularne Ellen DeGeneres nanjušili saborskog zastupnika Ivana Šukera čiji je stolac u studiju HRT-a odlučio odigrati »Buć!« iz »Ringe ringe raja«. Naravno, nisu se potrudili prevesti što je tamo neki hrvatski bucko govorio, nego je Ellen nonšalatno rekla da je vjerojatno pričao o hrvatskoj krizi stolaca. Šuker može biti ponosan i što je među prvima gostovao u novom segmentu showa Ellen DeGeneres nazvanom Local Focal.

Bliže američkim medijima s ovih prostora u posljednje vrijeme bio je samo Ivan Šarić sa svojim duhovitim videom »Hire Me Jon Stewart!«. Jon Stewart ga nije angažirao, ali samo pojavljivanje u američim medijima donijelo je Šariću na ovim prostorima status gurua viralnih videa i savjetnika za njihovu proizvodnju.

Teško je reći čega će Šuker biti guru nakon ovog teve povratka među prvašiće, ali Laibachu ćemo skinuti kapu na uspješnom gostovanju u najzatvorenijoj državi svijeta, što god o tome mislio John Oliver.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.