Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. ožujka 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Bespla- tni.doks

Bespla- tni.doks
Bespla- tni.doks
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2015. u 11:59 2015-01-25T11:59:24+01:00

Internet je odavno već srušio granicu između sebe i klasične televizije. Iako internetska televizija još uvijek nije standard (IPTV se ne računa, jer ova kratica znači samo da je TV-signal došao internetskom vezom), mnogi besplatni online kanali kljucaju tkivo klasične televizije. Kako u produkciji svih videosadržaja, tako i među dokumentarcima

Internet je odavno već srušio granicu između sebe i klasične televizije. Iako internetska televizija još uvijek nije standard (IPTV se ne računa, jer ova kratica znači samo da je TV-signal došao internetskom vezom), mnogi besplatni online kanali kljucaju tkivo klasične televizije. Kako u produkciji svih videosadržaja, tako i među dokumentarcima. 

    Kratko ćemo stoga ovdje pobrojati samo mali dio nepreglednog broja upravo besplatnih kanala na kojima se može pogledati more dokumentarnih filmova.     Od onih na ovoprostornim jezicima valja spomenuti www.dokumentarci.com. Ovaj kanal skuplja i selektira besplatne doksove diljem svijeta. Na adresi pak dokumentarnifilmovi.net postoji baza od 400-tinjak filmova, od kojih se mnogi mogu pogledati i s prevedenim titlovima. 

    Od stranih kanala treba spomenuti freedocumentaries.org, koji ima sjajnu bazu filmova te pregledavanje po kategorijama. Najvažnije je da im je stream uredan i da funkcionira vrlo dobro, a slično je i na www.viewster.com. 

    Na www.snagfilms.com ima preko 10.000 dokumentaraca, koje gledatelji mogu ocijeniti pa je i to vidljivo. Zanimljiv je i Vice, koji je krenuo u svoju odiseju prije 20-ak godina kao pankerski magazin, da bi sada na adresi www.vice.com/videos nudio i brojne dokumentarce. 

    Vimeo ima preko 27.000 filmova oznečenih kao dokumentarne, koliko pak ima samo pretplatnika na YouTube kanalu Documentary.net. Ovaj je kanal inače jedan od vodećih YouTube kanala i na njemu se filmovi mogu gledati i prema regijama. 

    Svi ovi silni besplatni dokumentarci ne znače, naravno, da ih je HRT kao javni servis prestao biti dužan donositi svojim pretplatnicima, ali znači da Đelo Hadžiselimović više nije jedini u Hrvatskoj koji zna što se u svijetu dokumentaraca zbiva. Nije zato ni čudo da ide u penziju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka