Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. ožujka 2019.
Nedjeljom na 1 stupac

kolumna Algoritmov predstečaj kao zlokobno predskazanje

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2015. u 22:00 2015-05-24T22:00:42+02:00

Knjižare propadaju, naklade padaju, digitalne platforme su bauk, a politika prema knjizi, od vrha do dna, glavinja u potpunom nesnalaženju. Sve to recept je za propast epskih razmjera, čega je Algoritmov predstečaj samo zlokobno predskazanje

Godinu dana nakon velikog okrupnjavanja na domaćoj izdavačkoj sceni, kad su se udružile knjižare Algoritma, Profila i Mozaika u mastodontski maloprodajni lanac od 40 knjižara, ishodišna firma jedne od sastavnica ušla je u predstečajnu nagodbu.

Direktor Algoritma Neven Antičević zatražio je naime 30. travnja predstečaj Algoritma zbog duga od oko 40 milijuna kuna. Najveći dio tog duga otpada na dobavljače i iznosi gotovo 26 milijuna kuna, pa kad se tome pribroji i 9,5 milijuna kuna kreditnih zaduženja, jasno je da firma koja je u prošloj godini prijavila pad prihoda od 40 posto to jednostavno ne može servisirati ni uz najžešću alkemiju.

   Tužan je to trenutak za hrvatsko izdavaštvo, no samo tek prvi realan vjesnik onoga što nas potencijalno čeka. Statistika je neumoljiva. Recesija je pogodila izdavački sektor razornom snagom cunamija i on je jednostavno nije mogao amortizirati. Pad od 40 posto nije samo pad Algoritma, to je pad cijele scene, opterećene pogrešnom politikom prema knjizi, ali i pogrešnim poslovnim modelima.

   Govori se, naime, već dugo o krizi izdavaštva koju mnogi neće preživjeti; samo Profil je pokopan više puta, no zasad se ipak uvijek nekim čudom uspio izvući. Ukazuje to i na žilavost sektora koji je svoj uzlet doživio početkom milenija, tada ni ne znajući da živi svoj zlatni period i da će mu se pogrešna politika obiti o glavu – kako ona usmjerena prema njemu tako i ona kojom je aktivno filao svoje širenje.

   Sada je tržište možda i nepovratno devastirano, a poraz bi mogao biti potpun ako ne krene značajnija proizvodnja dodane vrijednosti dovoljno interesantne generacijama stasalim na besplatnom tekstu za odvajanje koje kune.

Opet, statistika je neumoljiva, ali ni ona ne daje punu sliku krize. Ako svijet promatramo i kao napola punu čašu, pa ne kažemo da prošle godine pola Hrvata nije pročitalo ni jednu knjigu, nego kažemo da je prošle godine pola Hrvata čitalo knjige, ne možemo zaboraviti da danas vjerojatno čitamo više nego ikad: kompjutori, pametni telefoni, tableti... no sadržaj koji nam stiže posredovan tehnologijom najčešće je besplatan. Ili ga takvog želimo, zaboravljajući da ga je netko proizveo.

Izdavači svih vrsta muku muče da se izbore za svoj dio kolača, pa glazbena industrija smišlja svoje modele, novinska i knjiška svoje...

   Glazbenici su se morali naviknuti na činjenicu da je prodaja tvrdih nosača zvuka prošlost i budući odraz prestiža, odnosno elitizma. Glazbenici u Hrvatskoj imaju ZAMP, sa svim njegovim dubiozama, ali imaju i koncerte i rastuću digitalnu distribuciju sadržaja. Njihove krovne udruge konstatno se trude podizati svijest konzumenata o važnosti poštivanja autorskih prava.

Novinski izdavači su također u velikoj krizi, no i oni uživaju određenu potporu države kroz smanjen PDV, kao i mogućnost da u digitalnom svijetu potraže spas. Nikako ne treba pritom zanemariti i to da su novinski izdavači politički faktor u Hrvatskoj.

   A što ima knjiga? Buđenje javne svijesti o važnosti autora u lancu proizvodnje knjige. I to je sve. Ne, reći će netko, pa i knjiga ima sniženu stopu PDV-a i državnu potporu. Ali taj netko možda ne primjećuje da je knjiška industrija politički potpuno nerelevantna, a da je sustav potpora sramotno nerazrađen i potpuno pogrešno impostiran.

Kad se tome pribroje i neadekvatni poslovni modeli, neprilagođeni suvremenom stanju i suvremenom, ne više anonimnom kupcu, dobivamo sliku armagedona. Knjižare propadaju, naklade padaju, digitalne platforme su bauk, a politika prema knjizi, od vrha do dna, glavinja u potpunom nesnalaženju. Sve to recept je za propast epskih razmjera, čega je Algoritmov predstečaj samo zlokobno predskazanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka