Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. travnja 2020.
Pod riječkom urom Orlanda Rivettija

kolumna Santiago Bernabeu ne voli Riječane!

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2015. u 14:40 2015-09-18T14:40:20+02:00

Bernabeu, hram nogometni Luke Modrića i Matea Kovačića, nekada kralja strijelaca, Davora Šukera (ostao je navijač Reala!), nije sklon Riječanima

Pierligi Collina prvi je na popisu predavača (slijede Gordan Maras, Milan Bandić, Ljerka Puljić...), na konferenciji Business Forum 6. listopada u Zagrebu. Kao specijalni gost. Mjesto u dvorani na Collininoj misi, interaktivnom motivacijskom predavanju uspješnog financijskog savjetnika koji je spojio svijet nogometa i poduzetništva mora si osigurati i Ivan Bebek. Veličanstveni ćelavac ostao je jedini sudac koji nije – griješio! Njegove su pogrešne procjene bile umjetnička djela autoriteta. Posebice kazneni udarci.

Za razgovora u Viareggiju prije 13 godina, objašnjavao je kako se priprema za utakmice, da nije isto suditi ako ekipa igra s trojicom ili četvoricom u zadnjoj liniji... O kaznenom udarcu kojega – penal je kada ga sudac dosudi. Ali, Collina! Pogrešno su sve shvatili Kukićevi štićenici, poglavito Bruno Marić, na terenima HNL-a. Sva je sreća da je Marić sudac samo za lokalne zabave. Vrište u Splitu jer će sada četvrti puta ove sezone (u desetom kolu), suditi Dinamu od pet dodijeljenih mu utakmica ove sezone. Derbi u prvom kolu sudio je maestralno, kako dolikuje najboljem suce prošlog HNL-a, po ocjeni trenera i igrača (?), ali i prema ocjenama kontrolora. Barem tako tvrdi, za službenu rang listu, Dušan Kukić, šef svih sudaca.

Manje važno je što će biti na derbiju (i Hajdukove frustracije...), u odnosu na kašu koju su skuhali hrvatski suci na čelu s Ivanom Bebekom na stadionu Santiago Bernabeu u Madridu. Često je na početku utakmice Bebek raspravljao s Cristianom Ronaldom. Prekrasna slika u prvom planu tv ekrana! A onda je Bebek postao Ronaldov sponzor. Častio ga dvama kaznenim udarcima i Ronaldo (80) je pretekao Messija (77) u Ligi prvaka. Previše se Bebek prije prva kaznena udarca »sprijateljio« s Ronaldom, tako da ga je ovaj – prevario, gestikulirajući kada je lopta pogodila Srnu u leđa. Uputio ga je, navodno, šesti sudac Gabrilo... Zabrinjavajuće. Očekivalo se to prije od Conjara (bio je četvrti, onaj koji diže brojke), koji je sklon vikanju u slušalicu glavnom sucu – Penal, penal... (na utakmici Dinamo – Rijeka 0:0) tvrde oni koji su mu bili blizu. 

Bebek je sve sam vidio, neobjašnjivo je kako je mogao dosuditi nešto što se nije dogodilo... A onda još i drugi kazneni udarac, kada je prvi rukom igrao Carvajal.Dobro, tu smo već u sferi rasprave »kojeg su spola anđeli«! Veća disciplina i ozbiljniji pristup na domaćoj sceni svima bi pomogli za europske nastupe. Neće Collina giljotinirati Bebeka zbog »kraljevske pogreške«, ima dobro mišljenje o hrvatskom sucu, inače ga ne bi nikad vratio iz »mrtvih«, ali... Bahatost se uvijek kažnjava. Bebek u Madridu nije imao sreće. »El Terrible« dobio je nadimak, jer Španjolci nisu – hrvatski tisak. Čudi me jedino što »sokol« Beusan nije objasnio kako nije utjecao ne rezultat, jer je Real pobijedio 4:0. 

Ivan Bebek, glavni, Domagoj Vučkov (pridodani, iza gola), Riječanima na Bernabeu (ostali Hrvati Petrović, Grgić, Conjar i Gabrilo) bogovi nisu bili skloni. Vučkov je amnestiran, Bebeka je izdala sudbina.

Bernabeu, hram nogometni Luke Modrića i Matea Kovačića, nekada kralja strijelaca, Davora Šukera (ostao je navijač Reala!), nije sklon Riječanima. Bebek je uletio u minsko polje. Prije 31 godinu (7. studenoga 1984.) Rijeku je pokrao belgijski sudac Schoeters pred 80.000 gledatelja. Izmislio kazneni udarac u 67. minuti, izbacio tri igrača Rijeke, Milenkovića, Desnicu i Tičića, da bi Real dobio 3:0 i nadoknadio 1:3 iz prve utakmice na Kantridi. Trener Skoblar dobio je tri utakmice kazne. Povijesna krađa. Egzekucija! Za nedavna boravka u Belgiji (Liege), domaći se tisak prisjetio »svog suca« Schoetersa. 

Dobro, kada su u putanju suci kukaju svi. I Arsene Wenger u Maksimiru (neopravdano isključenje, gol iz zaleđa...), a što bi tek bilo u Manchesteru da Juventus nije dobio utakmicu (oživio je Mandžukić!), nakon što je Kompany postigao gol uzjahavši  Chiellinija... Slovenac Skomina nije vidio. Collina se sigurno nije uzbudio zbog Bebekovih i Skomininih grešaka... A Rumunj Hategan položio je ispit. Zamislit se moraju samo grješnici. Više nemaju pravo na pogrešnu odluku. Uvijek je dobro poslušati Collinino predavanje...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.