Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
19. travnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Županije su za Plenkovića, članovi misle svoje

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 4. travanj 2018. u 14:57 2018-04-04T14:57:54+02:00

Bez obzira na Zagreb, predsjednik HDZ-a Plenković si je osigurao solidnu podršku za ratifikaciju, barem na ovoj formalnoj razini. Ali cijela situacija je još daleko od političke luke spasa, budući da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić ovoga puta čini se konačno pogodio u metu. Naime, on za razliku od ostalih čelnika oporbe inzistira na tome da se u ovom dokumentu ipak spominje rodna ideologija.

Čak je 17 županijskih organizacija HDZ-a dosad dalo podršku vodstvu stranke da se krene u ratifikaciju takozvane Istanbulske konvencije. Zadnja je takva podrška Andreju Plenkoviću stigla jučer, nakon što je taj posao obavila Županijska organizacija stranke u Karlovačkoj županiji. Međutim, tu je nastao dosad najveći problem budući da je Damir Jelić, prvi čovjek HDZ-a u ovoj županiji, glasao protiv. Tako da se dogodila dosad nezabilježena situacija da je jedan županijski odbor na javnom glasanju preglasao svog predsjednika. Veliko je pitanje bi li zbog ovog slučaja Jelić trebao podnijeti ostavku zbog toga jer moguće više ne uživa podršku ovog dijela stranke. Jelić je čovjek jakih uvjerenja koji očito ne želi pristati na samoponižavanje da javno glasa drugačije od onog kako to privatno misli. Jelić se znao suprotstaviti i Tomislavu Karamarku, što se vidi i iz toga da se u proljeće 2016. uopće nije pojavio na izbornom saboru stranke jer mu se nije svidao način na koji se dogovaralo novo vodstvo stranke.

Sve druge županijske organizacije koje su podržale ratifikaciju napravile su to bez nekih velikih problema. Međutim, malo je sumnjivo da to dosad nije napravila najbrojnija HDZ-ova lokalna organizacija u Gradu Zagrebu koja se izgleda neće oglasiti ni ovog tjedna. Nije još do kraja jasno zbog čega se zagrebački HDZ-ovci još uvijek nisu očitovali, Vjerojatno se radi o tome da bi se puno članova Gradskog odbora izjasnilo protiv ratifikacije. Preko HDZ-a Zagreba prelama se puno toga u ovoj stranci. Ali omjer snaga je takav da su bilo kakve promjene gotovo nemoguće. Čak ni katastrofalnih rezultati na lanjski lokalnim izborima nisu doveli do toga da se nešto promijeni. Zagrebačka je organizacija HDZ-a i dalje pod velikim utjecajem gradonačelnika Milana Bandića. I dok se to ne promijeni svaka je promjena nemoguća. Pa se stoga i ne želi riskirati s nametanjem Istanbulske konvencije.

Bez obzira na Zagreb, predsjednik HDZ-a Plenković si je osigurao solidnu podršku za ratifikaciju, barem na ovoj formalnoj razini. Ali cijela situacija je još daleko od političke luke spasa, budući da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić ovoga puta čini se konačno pogodio u metu. Naime, on za razliku od ostalih čelnika oporbe inzistira na tome da se u ovom dokumentu ipak spominje rodna ideologija. I HDZ i njegovo vodstvo pokušavaju očajnički uvjeriti svoje članove, simpatizere i birače da se Istanbulska konvencija odnosi isključivo i samo na borbu protiv nasilja nad ženama. I da je kršćanski podržati takav dokument koji ima tako plemenitu svrhu. Pa im se cijela priča pokušava prodati uz pomoć takozvane interpretativne izjave koja nema nikakvu pravnu snagu.

Slično govore i čelnici ostalih oporbenih stranaka koji inzistiraju da je riječ samo o sprečavanju nasilja nad ženama. Bernardić je sada zaigrao riskantnu, ali čini se i logičnu igru. On s pravom tvrdi da se u Konvenciji spominje i rodna problematika i na taj način stavlja Plenkovića i aktualno vodstvo HDZ-a pod dodatni pritisak. Ako se ova taktika umješno odigra do kraja, SDP bi njome mogao dobiti dodatne političke bodove, a u redove HDZ-a unijeti dodatnu konfuziju. Mada je jasno da će Konvencija biti ratificirana i da će Plenković dobiti podršku barem 20 od 21 županijske organizacije stranke. A onima koji ustraju na tome da neće glasovati za ovaj dokument, to će možda biti dobro ulaganje u budućnost kada će se ponovo miješati karte u HDZ-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka