Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Živi zid politički pobjednik bitke za Agrokor

Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar / Foto Denis LOVROVIĆ
Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2018. u 19:26 2018-02-26T19:26:02+01:00

Njihova demagogija o tome koliko zarađuje obična blagajnica u Konzumu, a koliko financijaši iz Texo Manage-menta mogla bi naići na plodno tlo

Prije desetak dana oporba ipak nije uspjela do kraja u svom naumu da cijelu odgovornost za slučaj savjetnik prebaci na HDZ. Naime, na Odboru za gospodarstvo na kojoj je bilo riječi o situaciji u Agrokoru bili su prisutni i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Medutim, predsjednik Odbora Darinko Kosor odredio je da pitanja postavljaju sami članovi tog tijela po modelu jedan vladajući jedan oporbeni. Tek nakon toga na red su došli ostali zastupnici među kojima su bili i Gordan Maras (SDP) i Nikola Grmoja (Most). Njihova su pitanja mogla biti i nešto preciznija, ali najveći im je problem bio to što su ih postavljali tek negdje u sredini četverosatne sjednice. U to doba Portali su već bili puni prethodnih izjava Dalić i Ramljaka tako da su njihove polemike s oporbenim dvojcem dobile manje medijskoga prostora nego što su objektivno bile zaslužile. Osim toga Dalić se pokazala više nego doraslom protivnicom tako da je cijela priča ostala negdje na neriješenom ishodu.

Najveću bi korist od te sjednice mogli izvući zastupnici Živog zida. Iako su sama njihova pitanja bila ispod svake razine. Pisac ovih redaka daleko je od toga da zna išta značajno o financijama, ali ipak barata nekim osnovnim pojmovima i odnosima što je znanje sasvim dovoljno da se shvati da i Ivan Pernar i Branimir Bunja znaju još manje. Odnosno da ne znaju baš ništa. Ali njihova demagogija o tome koliko zarađuje obična blagajnica u Konzumu, a koliko financijaši iz Texo Managementa mogla bi naići na plodno tlo.

Problem i Maras i Grmoje je u tome što oni pripadaju etabliranim strankama, ma koliko to Most negirao, pa stoga u političkoj borbi ipak moraju imati elementarne obzire kada nešto govore. Ni njihovi istupi nisu sasvim čisti od pokušaja dobivanja političkih bodova pod svaku cijenu, ali njihovi su oni Oxford i Cambridge u odnosu na ono na čemu inzistiraju zastupnici iz Živog zida. Osim toga i SDP i Most imaju donekle vezane ruke kada je u pitanje Agrokor. Socijaldemokrati su bili na vlasti u razdoblju kada je Ivica Todorić podizao najriskantnije kredite. Naravno, Agrokor je privatna tvrtka, ali svaka Vlada ipak ima neformalne načine da utječe na neke stvari u tako ključnoj tvrtki za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Most je pak bio u saborskoj većini koja je izglasala lex Agrokor.

S druge pak strane Živi zid niti ima obzire da se mora držati elementarih uzusa politike niti ima bilo kakvih repova iza sebe budući da nikada nisu bili ni u kakvoj vlasti. Pa im je stoga potpuno otvoren prostor da ponovo tijekom predstojeće saborske rasprave daju oduška svojoj političkoj filozofiji. I daju narodu ono što ovaj voli. Jednostavna rješenja za teške probleme.

Tako da bi se lako moglo dogoditi da nakon svega rejting HDZ-a možda nešto malo padne, SDP-ov i Mostov ostane potpuno isti, a da se pokaže da je Živi zid dobio dodatnih par posto biračke podrške. U prilog takvom ishodu govori i činjenica da se oporba još uvijek nije složila oko toga treba li zatražiti opoziv cijele Vlade ili samo Martine Dalić. Ovdje se čini da je u pravu Most koji predlaže da se traži samo smjena potpredsjednice Vlade čime bi se dodatno zakomplicirale stvari unutar HDZ-a gdje su što se tiče Dalić brojni istog mišljenja kao i oporba. Smatraju da ona jako šteti Vladi i da, iako predstavlja svojevrsni gromobran, činjenica da dolazi iz dijela financijskoga sektora dovodi HDZ u opasnost da im Agrokor postane nova FIMI media. Međutim, SDP i njegov predsjednik i dalje inzistiraju na odlasku cijele Vlade što bi najvjerojatnije ipak zbilo redove vladajuće koalicije ma koliko ona bila podijeljena oko nekih drugih stvari.

Političku bitku oko Agrokora dobit će onaj tko uvjeri javnost u dojam koji želi stvoriti. SDP i Most da je vrh HDZ-a ne samo povezan s čudnim manevrima unutar financijskih konzultanata, nego i da je od sve toga imao i neke osobne koristi. HDZ će pobijediti ako uspije uvjeriti javnost u to da je podmetnuo leđa i preko lex Agrokor uspio spriječiti nekontrolirani kolaps ove najveće hrvatske privatne tvrtke. Ili će pobjednik biti Živi zid, što se čini najvjerojatnijim, koji će govoriti o tome da su krivi svi koji su ikad bilo na vlasti i potom ponuditi kakvo jednostavno instant rješenje koje će super sjesti rezigniranoj i ogorčenoj biračkoj masi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.