Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Živi zid je puno tvrđi ORaH

Živii zid - akcija u moru / arhiva NL
Živii zid - akcija u moru / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2018. u 14:13 2018-01-03T14:13:54+01:00

Danas je SDP ipak još uvijek gotovo sedam posto ispred Živog zida, ali nije nemoguće da za nekoliko mjeseci razmak između njih bude još i manji pa čak i da družina Ivana Pernara i Ivana Vilibora Sinčića u jednom momentu i pretekne socijaldemokrate kao što je to napravio ORaH.

Nakon što je po zadnjim istraživanjima javnog mnijenja Živi zid dobio podršku 12,4 posto građana neizbježna postaje paralela s ORaH-om koji je prije nekoliko godina vodila Mirela Holy. Usporedba je tim potrebnija zbog toga jer je istovremeno SDP potonuo na 18,7 posto što je najniži rejting ove stranke u zadnje tri godine. Tada, krajem 2014. SDP je također pao ispod 20 posto pa ih je ORaH u jednom trenutku čak i pretekao i postao druga politička snaga u državi.

Danas je SDP ipak još uvijek gotovo sedam posto ispred Živog zida, ali nije nemoguće da za nekoliko mjeseci razmak između njih bude još i manji pa čak i da družina Ivana Pernara i Ivana Vilibora Sinčića u jednom momentu i pretekne socijaldemokrate kao što je to napravio ORaH. Međutim, stranka Mirele Holy kasnije je potpuno krahirala na izborima krajem 2015. godine na kojima nije osvojila ni jedan saborski mandat. SDP se uspio podići i na kraju odigrati neriješeno s HDZ-om, odnosno sa svojim koalicijskim partnerima osvojiti jednak broj mandata kao i stranka Tomislava Karamarka sa svojim. A ORaH je bio pometen s političke scene.

Stoga će biti jako zanimljivo promatrati što će se dalje događati s Živim zidom. Tu ipak puno više faktora ide u prilog tome da će Živi zid za razliku od ORaH-a ne samo opstati nego i ostvariti jako dobar rezultat na sljedećim parlamentarnim izborima ma kada se oni održavali.

Najvažniji faktor koji tome ide u prilog jest to da je Živi zid već dva puta ulazio u Sabor samostalnim izlaskom na izbore što ORaH-u nikada nije uspjelo. Naime Mirela Holy je u Sabor na izborima 2011. ušla na listi SDP-a. Kada je krenula sama sa svojom strankom, nije prošla. Drugi faktor koji ide u prilog Živog zida jest taj da oni prelaze ideološke granice za razliku od ORaH-a koji je u osnovi mogao računati samo na SDP-ove i glasove birača ideološki još lijevijih od socijaldemokratskih. S druge strane za Pernara mogu glasati i lijevi, oni istina ponajviše, ali i desni koji smatraju da je HDZ svojim brojnim aferama naštetio Hrvatskoj i njenim interesima. Osim toga, Živi zid zna biti itekako državotvoran. Ne treba se ići predaleko u prošlost, već samo pogledati post otprije nekoliko dana na Facebook profilu Ivana Vilibora Sinčića gdje ovaj zagovara angažman Hrvatske ratne mornarice u Savudrijskoj vali nakon što je Slovenija počela implementirati arbitražnu presudu.

U prilog Živom zidu ide i to što oni nisu nikakva organizirana stranka pa stoga nema ni nikakve unutarnje borbe oko pozicija. I što je najvažnije – Zid je prava pravcata prosvjedna politička opcija za koju će glasati oni koji su izgubili svaku vjeru u politički mainstream.

Na kraju bi se nakon sljedećih izbora moglo dogoditi da okušamo Vladu HDZ-a i dijela Živog zida. Naravno ne onog koji bi ostao vjeran Pernaru i Sinčiću, već onih koji će u Sabor ući na njihovim listama, a poslije će im okrenuti leđa. Trenutačno u Saboru HDZ i njegova Vlada mogu računati na sigurnu podršku Ivice Mišića koji je izabran na listi Živog zida, a tu je kada treba i Marin Škibola. Tako da nije nemoguće da bi HDZ i nakon sljedećih izbora iz tog bazena mogao pokupiti nekoliko zastupničkih ruku koje bi im zajedno s osam zastupnika manjina osiguralo stabilnu parlamentarnu većinu sve tamo do 2024.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.