Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Zastupnici manjina podržali i Vladu i oporbu

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2018. u 22:54 2018-05-28T22:54:57+02:00

Četvero vladajućih zastupnika glasovalo je za Vladu i nove ministre da bi praktički isti dan u važnoj političkoj inicijativi podržali oporbu koja već skoro mjesec dana traži da ta ista Vlada ode.

Prošlog se tjedna u Saboru dogodio još jedan paradoks. Naime, četvero zastupnika vladajuće većine podržalo je zahtjev oporbe za ni manje ni više nego otvaranjem procesa ustavnih promjena. I to sve još u osjetljivom trenutku kada se Vlada nalazi pod ogromnim oporbenim pritiskom zbog afere Hotmail.

S jedne strane za ovo što mu se sada događa kriv je sam HDZ. Nakon parlamentarnih izbora formirali su vlast zajedno s Mostom, nacionalnim manjinama i s još nekoliko manjih stranaka i nezavisnih zastupnika. Većina je bila vrlo komforna i nije ovisila o šačici zastupnika kao što je to sada slučaj. I koji onda shodno tome nisu bili u poziciji ucjenjivati ili ponižavati HDZ kao što je to sada slučaj. A sada samo da izostanu dvije ruke i Vlada ostaje bez većine.

Međutim, s druge strane postoji i nešto što se zove elementarna lojalnost prema koalicijskim partnerima. I posebno u trenucima kada se Vlada nalazi pod paljbom oporbe. Koja je prije desetak dana inicirala cjelodnevnu saborsku raspravu tijekom koje su osuli drvlje i kamenje i po Vladi i po premijeru i po HDZ-u. Slično se dogodilo i na odborima na kojima se raspravljalo o novom ministru gospodarstva i potpredsjedniku Vlade. Oporba je bila prema Vladi brutalna.

Normalno je i očekivano takvo ponašanje. Svaka oporba u svakom svjetskom parlamentu napravila bi potpuno isto. Međutim, četvero vladajućih zastupnika glasovalo je za Vladu i nove ministre da bi praktički isti dan u važnoj političkoj inicijativi podržali oporbu koja već skoro mjesec dana traži da ta ista Vlada ode. Zastupnici vladajuće koalicije koji su potpisali zahtjev oporbe su troje iz SDSS-a te zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Ovaj događaj zbio se paralelno s prikupljanjem potpisa za dva referenduma koje traje već skoro dva tjedna. Riječ je o inicijativama konzervativnih udruga za otkazivanjem Istanbulske konvencije te za promjenama izbornog zakona. U sklopu toga se predviđa i smanjivanje broja zastupnika nacionalnih manjina s osam na šest te nemogućnost da glasuju o povjerenju Vladi i proračunu. Pa se vjerojatno i stoga četvero zastupnika nacionalnih manjina odlučilo pridružiti oporbi. Žele spriječiti da se na referendumu može odlučivati o ljudskim i pravima nacionalnih manjina. Što je u redu jer se takve stvari zaista ne bi trebale odlučivati na referendumima.

Ali problem je i u tome što bi vjerojatno zastupnici manjina bili protiv drugačijeg reguliranja svojih prava i kroz parlamentarni postupak. Oni naprosto smatraju da je postojeće rješenje po kojem oni po definiciji u startu imaju 5,3 posto mjesta u Saboru nešto što se ni u kom slučaju ne smije dovoditi u pitanje. Iako je po tome Hrvatska presedan. Ne postoji naime ni jedna demokratska zemlja u svijetu koja u ovakvom obimu i na ovakav jedinstven način omogućuje ulazak u parlament. Riječ je o nakaradnom rješenju koje se u praksi već puno puta pokazalo kao pogrešno, ponekad i koruptivno. Istina, o tome se zaista ne bi trebalo odlučivati kroz referendum. Ali zašto ne kroz Sabor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.