Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
24. travnja 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

Zabrana Bleiburga bila bi potpuno deplasirana

Foto Denis LOVROVIĆ
Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2018. u 18:24 2018-04-23T18:24:46+02:00

Što god si tko od prisutnih mislio i kakve god imao političke ideje, činjenica jest da se zadnjih godina obilježavanje godišnjice blajburške tragedije uklopilo u zakonske okvire demokratske države

Lijeva i liberalna Hrvatska odlučila se izgleda konačno obračunati s manifestacijom na Bleiburgu. Podržat će, barem dio njih, inicijativu svojih austrijskih kolega da se ona zabrani jer da se na njoj mogu čuti fašističke izjave i vidjeti stvari koje bi se mogle okarakterizirati kao veličanje desnih totalitarnih režima.

Svoj su potpis već najavili iz GLAS-a čija je predsjednica Anka Mrak Taritaš ustvrdila da je »nažalost komemoracija često bila povod neodgovornim pojedincima za evociranje zločinačkog ustaškog režima«. Pa da je stoga razumljiva reakcija austrijskih europarlamentaraca i nevladinih udruga koja je »posljedica načina obilježavanja tragičnih događaja iz 1945.«. Malo je tu nerazumljivo u čemu je problem ako se, kako kaže predsjednica GLAS-a, radi tek o pojedincima. To bi značilo valjda da većina prisutnih ne obilježava događaj na neprimjeren način. A ako je tako, zbog čega bi se onda cijeli skup trebao zabraniti.

A ne samo sankcionirati one koji bi eventualno nosili kape sa stanovitim slovom, vikali »Za dom spremni« ili desnicom mjerili visinu kukuruza. Mrak Taritaš ima i samo pohvale za Austriju čiji »građani nemaju visoki prag tolerancije na neofašističke ispade za razliku od situacije u Hrvatskoj«. Naravno, činjenica da je recimo aktualni austrijski vicekancelar u mlađim danima bio privođen u Njemačkoj jer je sudjelovao na stanovitim bakljadama prošla je mimo domaće političke liberalne elite. Kao i podatak da je u Austriji mlađi partner u tamošnjoj Vladi krajnje desna stranka zbog čega cijela Europa pozorno prati što se događa u toj zemlji. Ali, eto. Opet su Hrvati najgori.

U zadnjih nekoliko godina dva sam puta na novinarskom zadatku bio na Bleiburgu. I među desetinama tisuća ljudi vidio sam samo jednog jedinog čovjeka koji je nosio ustašku kapu. Ustašije, na vidljivoj razini, naprosto na Bleiburgu više nema. Tako da je potpuno deplasirana i tvrdnja koruškog župana, stanovitog Petera Kaisera, koji je spremno osudio »sve fašističke izjave« koje se mogu čuti na Bleiburgu. Malo je bizarno i ovo iznenadno buđenje austrijskih socijalista i liberala. Godinama, točnije desetljećima, pred nosom im se zaista odigravao skup koji jest imao stanovita fašistička obilježja, a da oni na njega nisu reagirali na bilo koji način. I da bi se onda sada – kada se cijela priča konačno upristojila i kako-tako se uklopila u uzance političke korektnosti – probudili iz dugogodišnjeg političkog sna i otkrili da im se pod nosom odigrava nekakav fašistički miting. Iako je iz njihovih izjava potpuno jasno da nemaju blage veze što se to točno svake godine događa na blajburškom polju.

Naravno, sasvim je legitimno pitanje što dobar dio onih koji dolaze na manifestaciju zaista misli. Recimo snimka nedavno objavljena u jednom tjedniku otkriva nam što bi organizator obilježavanja najradije napravio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Nećemo ići u detalje jer je Novi list novina koju čita cijela obitelj, a spomenuta se aktivnost veže uz seksualne običaje pripadnika seksualnih manjina. Odnosno, riječ je o klasičnoj hrvatskoj psovki upućenoj na račun onoga kojeg ne možeš podnijeti. Pa tako taj gospodin ne može podnijeti Tuđmanovu partizansku prošlost.

Među okupljenima ima onih koji s nostalgijom gledaju na NDH. Ali sve dok oni na bilo koji način javno ne manifestiraju tu svoju političku opredijeljenost, bilo kakva represija zbog toga što oni misle u svojoj glavi bila bi deplasirana. Uostalom, dobar dio onih koji tamo dolaze vuku neke obiteljske rane iz doba brutalne komunističke represije u godinama nakon Drugog svjetskog rata. U kojoj nisu stradali samo dužnosnici ustaškog režima nego i tisuće onih koje je nadolazeći paranoidni totalitarizam doživljavao kao svoje političke neprijatelje. Što god si tko od prisutnih mislio i kakve god imao političke ideje, činjenica jest da se zadnjih godina obilježavanje godišnjice blajburške tragedije uklopilo u zakonske okvire demokratske države.

Recimo, 2016. tadašnji predsjednik Sabora Željko Reiner održao je izvanredan govor u kojem je rekao sve što je trebalo reći. Osim njega govorio je i dubrovački biskup Mate Uzinić koji je naglasak stavio na toleranciju i potrebu da se prekine sa starim mržnjama. Nikakvog tu ekstremizma, a kamoli fašizma nije bilo. Pa sad nije jasno otkud potreba da se ide s inicijativom o zabrani. Osim, naravno, da jedna mala i nova stranka dobije na kakvoj takvoj političkoj vidljivosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja