Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
Piše Zlatko Crnčec

ZLATKO CRNČEC Za reforme nam trebaju reformatori

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2019. u 16:24 2019-10-21T16:24:32+02:00

Nakon tri godine ove Vlade i ukupno tek nešto manje od 30 godina hrvatske države, konačno se kreće u duboku analizu državnih i javnih službi. Vlada je iz rukava izvukla opciju da će u zadnjoj godini svog mandata najozbiljnije krenuti u reformu o kojoj se priča desetljećima, a oko koje je cijelo to vrijeme napravljeno malo ili ništa.

Nije baš jasno kako će Plenkovićev kabinet provesti ovu možda i najdelikatniju reformu u godini u kojoj je čekaju prvo predsjednički izbori, potom oni unutar HDZ-a, tamo negdje ujesen i parlamentarni izbori, a u proljeće sljedeće i lokalni. Već sam ovako gusti raspored ukazuje na činjenicu da će biti jako teško održavati uobičajeni ritam rada Vlade, a kamoli u tom razdoblju ići u reformu svih reformi.

Da ne spominjemo činjenicu da će u proljeće sljedeće godine Hrvatska šest mjeseci predsjedati EU-om što će, iako više nije tako zahtjevan zadatak, ipak zahtijevati dodatni angažman brojnih državnih tijela.

Naravno, famozni će konzultanti svoj posao vjerojatno dovršiti nakon završetka predsjedanja. Štoviše, sasvim je moguće, tako kaže na primjer profesor Željko Lovrinčević, da će konzultanti na ovom poslu provesti sigurno više od godinu dana. Dakle, dovršit će ga kada će Hrvatsku voditi Vlada izabrana na sljedećim parlamentarnim izborima.

Osim toga, Lovrinčević je istaknuo i da je prije nego što se uopće može razmišljati o javnom natječaju, Vlada mora odrediti nešto što se zove politički okvir u kojem će konzultanti raditi. Ne mogu oni na primjer reći Hrvatskoj koliko vojnika ili policajaca treba imati, koliko je potrebno županija, kakva će biti politika prema otocima i brdsko-planinskim područjima ili koliko bi učenika trebalo ići na jednog nastavnika.

Ili kakva bi trebala biti razina medicinske skrbi, te koliko nam treba socijalnih radnika. Prevedeno, Vlada bi trebala odrediti ciljeve. Je li tako nešto moguće u samo nekoliko mjeseci, koliko se predviđa za pripremu javnog natječaja - nije baš jasno.

Ova inicijativa naravno govori o stanju hrvatske državne uprave, te o političkim elitama koje su takvo stanje generirale. Hrvatska je mala zemlja s tek nešto više od četiri milijuna stanovnika i nije baš Indija ili Kina pa da je toliko teško upravljiva da nije moguće u tri desetljeća posložiti njene javne i državne službe. Ali one su, posebno ove druge, u cijelom tom razdoblju u velikoj mjeri poslužile kao poligon za uhljebljivanje stranačkih i rođačkih kadrova čiji je glavni cilj bio uvaliti se na državnu plaću.

Osim nepotizma, elite su posebno odgovorne za izostanak političke hrabrosti da se ide protiv struje, odnosno da se ide u provedbu stvari koje neće odmah drugi dan donijeti političke dividende u formi rasta stranačkog rejtinga.

Tu je i naravno pogubni gospodarski model uveden početkom devedesetih koji je favorizirao trgovinu, a kažnjavao proizvodnju. Hrvatskoj su trebale godine da se izvuče iz recesije nakon svjetske ekonomske krize koja je počela 2008. i razgolitila sve hrvatske slabosti.

A i kada BDP raste, to je po mnogo manjim stopama od onih koje su potrebne da se smanji zaostatak za razvijenim zapadom. Pa stoga ni plaće u državnim i javnim službama nisu i ne mogu biti toliko velike da bi u njima zadržale iznadprosječno sposobne koji u pravilu karijere grade u privatnom sektoru.

Sve su vlade dosad, kada je riječ o budućnosti, postavljale samo političke ciljeve, a takva se praksa nastavlja i danas. Čak se i pristupanje euru prikazuje isključivo kao politika, a na svaku se raspravu o suštini, recimo o tome hoće li nam se to isplatiti ili ne, ne gleda previše blagonaklono.

Od nastanka države pa do danas naši su se lideri bavili velikim vizijama, a nikome se nije dalo baviti njima očito dosadnom državnom upravom. Hrvatskoj je potreban ozbiljan reformator, a takvog na vidiku, čini se, nema.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.