Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

Komentar ZLATKO CRNČEC U kampanju kao favorit

Foto Igor Soban / PIXSELL
Foto Igor Soban / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. studeni 2019. u 18:29 2019-11-12T18:29:00+01:00

Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je jučer u punoj dvorani kongresnog centra Globus na zagrebačkom velesajmu svoj predizborni program. Taj dokument pod nazivom »Hrvatska zna i mora bolje« bit će važan dio njene predsjedničke kampanje, ali sudbina njenog drugog pohoda na Pantovčak odlučivati će se ipak na nekim drugim stvarima. Izborni programi jesu svakako zanimljiva stvar, uostalom svaki ih kandidat mora imati, ali, iskreno govoreći, biračima oni znače malo ili ništa. Programe detaljno ne čitaju ni okorjeli politički analitičari, a kamoli obični birači. Mada će sigurno neki naglasci iz njenog programa biti jako simpatični dobrom dijelu onih koji su je prije pet godina doveli na Pantovčak.

Međutim, puno će važnije biti neke druge stvari. U prvom redu osobnost kandidata, ali i dojam koji birači imaju o istom tom kandidatu. Kao i o onim strankama koje stoje iza kandidata ili kandidatkinje. I naravno i o onima s kojima se na izborima bori, odnosno o protukandidatima. Sam predsjedničin program ima zanimljivih dijelova. Na primjer onaj koji govori o njenoj namjeri da predloži reformu političkog sustava na način da se na parlamentarnim izborima uvede više preferencijalnih glasova, danas je moguć samo jedan, te da se na transparentnih i precizniji način propišu uvjeti pod kojima netko može potaknuti i provesti referendum na državnoj razini.

Tu je i najava inicijative da se krene s dodatnim mjerama kako bi se poboljšala demografska slika Hrvatske, te poboljšala zaštita hrvatskog naroda u susjednoj BiH. Naravno, najjači pljesak je dobila kada je najavila da će uvjetovali ulazak Srbije u EU punim i konkretnim angažmanom ove zemlje kod rješavanja problema branitelja i civila nestalih tijekom Domovinskog rata. Ova bi inicijativa mogla pomoći predsjednici da umanji štetu zbog organiziranja posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Na većini gore navedenih stvari predsjednica je i dosad inzistirala i to je njenim biračima apsolutno prihvatljivo.

Naravno, puno toga, vjerojatno i najviše, ovisit će o samoj Kolindi Grabar-Kitarović, odnosno o tome kako će odraditi sljedećih nešto više od mjesec dana koliko je ostalo do 22. prosinca i prvog kruga predsjedničkih izbora. Dio onih koji su za njih glasovali prije pet godina nije zadovoljan nekim njenim potezima tijekom predsjedničkoga mandata, ponajviše već gore spomenutim službenim posjetom srpskog predsjednika. U smislu izborne kampanje bio je to njen najgori potez u zadnjih pet godina, Onaj tko ju je nagovorio na nešto takvo nije joj baš napravio neku preveliku uslugu. Međutim, gledajući striktno kroz izbornu taktiku, to nije nešto što se ne bi moglo i ne može popraviti. Opetovano inzistiranje na tome da Srbija ne može računati na punopravan ulazak u EU bez rješavanja problema nestalih moglo bi umanjiti štetu nastalu Vučićevim posjetom.

Problem bi predsjednici mogla napraviti atmosfera u HDZ-u gdje se već zauzimaju pozicije za unutarstranačke izbore koji će se održati u proljeće sljedeće godine. To se pokazalo i jučer kada su se mediji u velikoj mjeri bavili stanjem u HDZ-u nakon što je najavljeno da će biti sankcionirani oni članovi stranke koji su na zatvorenim Whatsapp i Viber grupama širili govor mržnje. Ako sukobi u HDZ-u eskaliraju to bi moglo naštetiti predsjedničinoj kampanji. Istovremeno, pomoć bi mogla doći s neočekivane strane, od njenih protukandidata. Milanović je svojim izjavama u zadnjih desetak dana napravio solidan napor da potkopa svoju kampanju, a u tom mu je pomogao i Davorko Vidović optuživši ga da se previše odriče Jugoslavije.

Miroslav Škoro je novi u politici, a podržava ga heterogena skupina stranaka i pojedinaca, što bi također moglo zbuniti birače. U svakom slučaju Kolinda Grabar-Kitarović u predsjedničku kampanju ulazi kao favorit. Vodi u svim istraživanjima javnog mnijenja i na njoj, naravno i na HDZ-u, je da to vodstvo, ako već ne poveća, a ono barem održi do prvog kruga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.