Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
29. veljače 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Prijevremeni izbori su dobro rješenje

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2019. u 20:54 2019-10-14T20:54:08+02:00

U situaciji nakon još jednog osvojenog premijerskog mandata Plenković bi bio u poziciji da i vodstvo stranke i praktički sva stranačka tijela modelira po svom ukusu i volji. Naravno ako ga osvoji, što ne bi bilo nimalo lako, ali definitivno ne i nemoguće. 

Pritisnuti s jedne strane HNS-ovim očajničkim pokušajima da ipak s nečim izađe pred birače na sljedećim izborima, s druge ucjenama Milana Bandića, i s treće unutarstranačkim izazivačima – Andrej Plenković i njegovi suradnici sve češće spominju izvanredne izbore. I tvrde da ne postoji nikakva mogućnost da se pristane na ultimatume iz HNS-a koji prijeti da njihovih četvero zastupnika neće glasovati za proračun ako se učiteljima ne podignu plaće. Pa se rade kalkulacije oko toga može li vladajuća koalicija uopće opstati ako ostane bez ovih ruku, odnosno može li ih se i kako nadoknaditi Bandićevim žetončićima. A ako bi i njih usfalilo, bi li se možda još netko iz formalne oporbe mogao odlučiti da želi još godinu dana primati saborsku plaću. Stoga nije nimalo čudno da se kao jedan od elegantnijih izlaza i cijele ove zavrzlame spominje i prijevremeni izlazak na birališta, odnosno izbor novog saziva Sabora. Time bi se presjekla cijela, sada već pomalo i mučna situacija i za Vladu i za vladajuću stranku i za cijelu zemlju. Karte bi se iznova podijelile.

Naravno, postoje i unutarstranački razlozi da Plenković prekine cijelu ovu konfuznu situaciju. Naime, praktički odmah nakon zadnjih izbora u HDZ-u održanih krajem svibnja 2016. pala je Vlada i išlo se na nove izbore za Sabor. Što formalno nameće isti redoslijed i četiri godine kasnije. U proljeće 2020. izbori u HDZ-u, a krajem te godine parlamentarni. A to je jako teška situacija za svaku stranku i njenog predsjednika. Naime, čak i da je HDZ fantastično prošao na europskim izborima u svibnju ove godine - i osvojio šest, a ne četiri mandata - opet bi to bio veliki problem. Istina, ne za Plenkovića osobno jer bi njegova pozicija kao predsjednika stranke, za razliku od sadašnje situacije, bila apsolutno neupitna. Ali opet bi bilo, što je apsolutno legitimno i očekivano, sukoba oko ostalih stranačkih funkcija. Što bi samo par mjeseci prije parlamentarnih izbora HDZ moglo koštati izbornog uspjeha.

I stoga bi eventualnom pobjedom na prijevremenim parlamentarnim izborima Plenković i njegovi suradnici praktički riješili i problem unutarstranačkih izbora. U situaciji nakon još jednog osvojenog premijerskog mandata Plenković bi bio u poziciji da i vodstvo stranke i praktički sva stranačka tijela modelira po svom ukusu i volji. Naravno ako ga osvoji, što ne bi bilo nimalo lako, ali definitivno ne i nemoguće. Odnosno, otprilike jednako teško kao i da pobijedi na unutarstranačkim izborima ako bi se oni održali prije saborskih. Ukratko, pobjeda prvo na parlamentarnim izborima jamči i pobjedu na unutarstranačkim. A ako bi se išlo obrnuto, čak i pobjeda na unutarstranačkim ne jamči pobjedu na parlamentarnim. Dapače.

Naravno, lako je mudrovati nekome kada nisi u njegovim cipelama. Ova Vlada ima još godinu dana mandata, a prijevremeni izbori svakako nose i brojne rizike. I to ne samo što bi se moglo dogoditi da predsjedanje Hrvatske EU-om vodi tehnička Vlada, a istovremeno se vode vjerojatno mučni pregovori oko sastavljanja nove. Usto, na možda i šest mjeseci bi se zaustavile sve reforme koje se iako sporo, i nedovoljno odlučno, ipak provode. Da se ne spominje ustavna rupa koja predsjedniku ili predsjednici Republike omogućava veliki prostor za diskrecijske odluke kada je u pitanju davanje mandata. Osim toga, postoji i mogućnost da bi se usred pregovora o sastavljanju Vlade mogla i zamijeniti sama osoba koja mandat daje. Nije, dakle, nemoguće da bi se došlo u političku situaciju koja je možda kompliciranija i od postojeće.

Ali opet, stara izreka kaže - pobjeđuje samo onaj koji se usudi. Rizik prijevremenog izlaska na birališta ipak se čini kao bolje rješenje od prilično mučne godine života s kalkulatorom u ruci i gotovo svakodnevnim utvrđivanjem koliko te zastupnika tog dana podržava, koliko te ucjenjuje, a koliko bi te tek moglo početi ucjenjivati. A i HNS i Bandić i unutarstranački protivnici tek su se počeli zagrijavati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.