Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.

kolumna ZLATKO CRNČEC Prijevremeni izbori rizični i za HDZ

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2018. u 22:27 2018-08-11T22:27:33+02:00

Izgledi da HDZ bez obzira ne nekoliko mandata više formira kako-tako stabilnu parlamentarnu većinu nisu preveliki. Ako bi i kojim slučajem uspjeli, došli bi na poziciju u kojoj se trenutno nalaze

Najveći problem nakon eventualnih prijevremenih izbora bio bi u tome da se nakon njih ne bi mogla odmah formirati stabilna parlamentarna većina. Naime, ako bi se izbori zaista održali u listopadu ili studenom ove godine, o čemu se ovih dana govori, iz njih bi gotovo sigurno kao najjača politička opcija izašao HDZ. Za vjerovati je da bi ova stranka zajedno sa svojim koalicijskim partnerima osvojila relativno većinu mandata u Hrvatskom saboru. I to vjerojatno onu koja bi za tri ili četiri mandata bila veća od one koju su osvojili u rujnu 2016. godine. Ali ona bi bila daleko od 76 koliko bi bilo potrebno da HDZ samo sa svojim koalicijskim partnerima formira parlamentarnu većinu. Čak ni osam zastupnika nacionalnih manjina koji se tradicionalno priklanjaju izbornim pobjednicima ne bi bilo dovoljno da se dostigne apsolutna većina u Saboru. A nakon manjinaca HDZ bi imao vrlo suženi izbor. S jedne strane tu bi bili zastupnici neke od desnijih opcija, bilo onih koji dolaze izravno iz krugova bliskih udruzi »U ime obitelji« bilo onih koji bi se naslanjali na stranku Neovisni za Hrvatsku koju predvode Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Ali malo je vjerojatno, zapravo potpuno je nemoguće, da bi HDZ kojeg vodi Andrej Plenković ulazio u bilo kakav službeni aranžman s njima. Osim njih HDZ-u bi na raspolaganju bila i opcija »treća sreća«, odnosno još jedan pokušaj stvaranja koalicije s Mostom. Taj je ishod jednako nevjerojatan kao i onaj koji u bi podrazumijevao rukovanje Plenkovića i Hasanbegovića. Između Mosta i HDZ-a toliko je animoziteta i loših iskustava da nekakva njihova institucionalna suradnja neće bit moguća još dugi niz godina. Iako u politici nikada ne treba reći nikad ovo bi ipak bilo previše čak i za domaću politiku za koju se čini da je u njoj sve moguće.

Moguće bi bilo i da HDZ pokuša pridobiti nekog od petnaestak zastupnika Živog zida koliko će ih gotovo sigurno biti u Saboru nakon sljedećih izbora ma kada oni na kraju bili održani. Ali i tu bi veliko pitanje bilo može li se s njima skrpati kakva većina. Najvjerojatnije ne može. I na kraju tu su HNS i SDP, dvije stranke koje su na prošle izbore izašle na zajedničkoj listi da bi potom narodnjaci promijenili stranu i formirali Vladu zajedno s HDZ-om. Iako su u HNS-u optimistički raspoloženi kada su u pitanju njihovi izgledi na budućim parlamentarnim izborima, ova bi stranka trebala biti presretna ako na njima osvoji jedan ili najviše dva mandata. I to jedino u sjeverozapadnog Hrvatskoj gdje imaju i jedinog župana, Matiju Posavca u Međimurskoj županiji. U svakom slučaju čini se da su dani HNS-a kao stranke koja ima odlučujući utjecaj na Hrvatsku politiku odavno prošli.

Dakle, izgledi da HDZ s nekim ili sa svima navedenim formira kako-tako stabilnu parlamentarnu većinu nisu preveliki. Ako bi i kojim slučajem uspjeli došli bi na poziciju u kojoj se trenutno nalaze. Većina od 77 ruku u Sabor u ovom trenutku podržava Vladu Andreja Plenkovića. Naravno, nakon izbora bila bi teoretski moguća i velika koalicija sa SDP-om, ali to se ne čini previše vjerojatnim. Naime, baš je uvjerenost protivnika Davora Bernardića da o radi na tome, jedan od glavnih razloga njihovih konstantnih pokušaja da ga smijene s pozicije prvog čovjeka stranke. Ako bi on zaista započeo pregovore s HDZ-om oko formiranja velike koalicije u SDP-u bi došlo do pravog građanskog rata koji bi gotovo sigurno završio definitivnom raskolom od kojeg se ova stranka više ne bi oporavila. A neki promatrači čak i govore da, s obzirom kako stvari stoje u SDP-u, možda HDZ s ovom strankom ne bi ni mogao formirati većinu, jer bi SDP imao premalo mandata.
I onda bi nam se mogla dogoditi situacija političkog sudnjeg dana. Da na političku pozornicu velikom stilu zakorači predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i uz pomoć njoj sklonih ustavnih vračeva uspije zemlji nametnuti svoju Vladu koja bi je onda vodili sljedećih možda i godinu dana. Bio bi to nagori od svih loših scenarija. Rubno neustavna situacija dovela bi Hrvatsku na korak od političkog i društvenog kaosa s nesagledivim posljedicama. Ta situacija potvrđuje da je Hrvatska još uvijek u velikoj mjeri tranzicijska država koja je negdje na pola puta između bivše komunističke i nekakve buduće normalne europske zemlje. Taj je put susjedna Slovenija već odavno prošla što se vidi i po načinu na koji oni već dva mjeseca sastavljaju Vladu, a da im pritom njihov predsjednik Republike ne prijeti nekakvim poludržavnim udarom. Valja se nadati se da će politička mudrost prevladati i da izvanrednih izbora ipak neće biti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.