Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. veljače 2020.
Putevi i stranputice

ZLATKO CRNČEC Počeo natječaj za Kolakušićevog nasljednika

Foto. D. KOVAČEVIĆ
Foto. D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 29. kolovoz 2019. u 16:38 2019-08-29T16:38:01+02:00

Čini se da je započeo natječaj tko će na sljedećim izborima zagrabiti u onih desetak posto glasova prosvjednih birača koji su već skoro cijelo desetljeće u očajničkoj potrazi za političkim mesijom. Naime, Živi zid kao ozbiljna politička snaga daleka je prošlost, a Kolakušić je u svojevrsnom padu pa je i dalje otvoreno pitanje koja će politička opcija popuniti taj prostor

Potpuno u sjeni srpsko hrvatskih polemika u kojima su se na kraju pojavili i tenkovi i traktori, recentna istraživanja raspoloženja birača pokazala su da se na domaćoj političkoj sceni pojavila jedna praznina. I da je za buduće političke odnose itekako važno tko će je, a netko će sigurno, popuniti. Riječ je o tome da je, čini se, započeo natječaj tko će na sljedećim parlamentarnim izborima zagrabiti u onih desetak posto glasova prosvjednih birača koji su već skoro cijelo desetljeće u očajničkoj potrazi za političkim mesijom.

Naime, Živi zid kao ozbiljna politička snaga u hrvatskoj politici daleka je prošlost. Sama stranka, odnosno ono što je od nje ostalo, trenutno se nalazi na 3,6 posto biračke podrške.

Nered koji je u toj stranci nastao nakon europskih izbora srušio je građanima bilo kakvu iluziju da se, kada je u pitanju ova stranka, radi o braniteljima slabijih i nemoćnih pred bezdušnom državom. Čerupanja među najviđenijim članovima stranke oko toga tko će od njih ugrabiti jackpot zvan petogodišnji mandat u Europskom parlamentu dovela su do rasapa.

Nakon toga, napustio ju je njen najpopularniji član Ivan Pernar, relativno popularan Branimir Bunjac izbačen je iz Sabora, a predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na kraju je, iako to nije želio, zasjeo u briselsku fotelju. Što pak znači da će ga biti malo ili minimalno u domaćoj politici. Sam Pernar je promptno osnovao novu stranku, nazvao je naravno svojim imenom i sada je na 1,9 posto biračke podrške. U Sabor su sada ušli manje znani članovi Živog zida od kojih je teško očekivati da bi mogli preokrenuti priču. Živi je zid završena priča.

A je li slična stvar i s Mislavom Kolakušićem pokazat će se vrlo skoro. Još uvijek, naime, nije jasno je li on samo populistička zvijezda repatica koja je samo prohujala kroz političku scenu ili će fenomen Kolakušić, kao i u slučaju njegovih predšasnika, ipak potrajati barem godinu dana. Nakon osvajanja europskog mandata krajem svibnja u javnosti ga je bilo malo ili ništa. Ankete njegovoj famoznoj listi ipak još uvijek daju oko šest posto glasova. 

Mada njegovu neprisutnost na sceni treba gledati dosta uvjetno budući da ni prije izbora nije bio previše prisutan u mainstream medijima. Njegov su forte društvene mreže, a posljedice djelovanja na njima su još uvijek prilično nepredvidljive.

Bilo kako bilo, Kolakušić je ipak u svojevrsnom padu pa je i dalje otvoreno pitanje koja će politička opcija popuniti prostor ispražnjen posrnućem Živog zida i njegovim promišljanjem kuda ide Europska unija. Radi se tu o kakvih desetak posto nezadovoljnika među biračima koji grozničavo traže spasitelje pa su tako zadnjih godina prvo podigli, a onda s prezirom odbacili i Laburiste i Mirelu Holy i sada živozidaše. 

Prije par mjeseci ukazao im se Kolakušić, ali veliko je pitanje koliko će ta ljubav na kraju potrajati. A opet to je važno jer bi tih deset do 15 posto glasova definitivno moglo odrediti pobjednika sljedećih parlamentarnih izbora.

Sada je jasno da to neće biti Pametno. Vodstvo ove stranke potpuno je cijepljeno od toga da vodi politiku u kojoj bi običnom građaninu objasnili što oni zapravo žele. Jer politika »na znanstvenoj osnovi« nešto je naime što vjerojatno ne razumiju ni sami čelni ljudi Pametnog. Nažalost, prazninu neće gotovo sigurno popuniti ni START Dalije Orešković. Po Cro demoskopu stranka je na jedan posto, a budući da će cijeli lijevi centar podržati Zorana Milanovića nije za očekivati ni da bi predsjednički izbori mogli preokrenuti ovaj negativan trend. Što je ipak velika šteta.

Jer START se zaista činio kao osvježenje na političkoj sceni, ali je katastrofalna kadrovska politika uništila ovu vrijednu inicijativu u samom začetku. Nikome nije jasno kako se u njenom vodstvu pojavila bulumenta salonskih ultraljevičara i samozvanih antifašista koji su stranku i nažalost i njenu predsjednicu, prisilili da se od opcije koja jasnije i konkretnije od svih govori o korupciji i lopovluku, pretvori tek u još jednu antifa frakciju koja će sa Zlatkom Hasanbegovićem beskonačno raspravljati o prvom lijevom gornjem polju na hrvatskom grbu.

Hrvatsko-srpske trzavice mogle bi u ovaj prostor ubaciti i desne stranke. Ali one su ipak previše fascinirane Miloradom Pupovcem i ginekologijom da bi se bile spremne osvrnuti oko sebe i vidjeti što se oko njih zaista događa. Ako bi se pokušalo predviđati onda su šanse ili na Kolakušiću ili na nečemu potpuno novom. Uostalom, do parlamentarnih je izbora još više od godinu dana. A kandidata za mesiju u Hrvatskoj uvijek ima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.